Националната аптечна карта ще подкрепи отварянето на аптеки в малките населени места

 

Над два милиона у нас са без достъп до аптека, което пък затруднява болните при снабдяването с лекарства и силно влошава качеството на лечението. Ситуацията беше тема на питането на депутата от БСП Дора Янкова към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарен контрол през февруари.

Създаване на Национална аптечна карта като средство за решаване на проблема

Според министъра програмата на правителството на ГЕРБ за осигуряване на достъп до лекарства и фармацевтични грижи ще бъде реализирана с помощта на така наречената Национална аптечна карта. Създаването ѝ е включено в проекта за ремонт на Закона за лекарствата в хуманната медицина.

Националната аптечна карта има за задача да даде точна информация за разпределението на аптеките в страната, за задоволеността на населението по отношение на фармацевтичните грижи и достъпа до фармацевтични продукти. Чрез нея се очаква да се уточни в кои региони и селища аптеките са недостатъчни. Това пък ще бъде база за създаване на условия, които да насърчат разкриването на аптечни филиали в селата и градовете, където липсват такива.

Облекчения за отваряне на втори и следващ обект

Предвижда се отварянето на всеки следващ обект на вече съществуващи аптеки да изисква по-малко разходи, за да бъдат стимулирани търговците да отварят филиали в неатрактивни икономически населени места. Изискването за работно време ще е минимум 2 дни в седмицата по 4 часа.

Смята се, че мерките ще осигурят аптечно обслужване в неатрактивните за големите аптеки села и градове, при това без да влошат конкурентната среда в бранша.

Измененията в закона са приети на първо четене в парламентарната комисия. Очаква се обсъждането им в пленарна зала на Народното събрание. Продължават и разискванията за нощните аптеки, макар че фармацевтите са зле настроени към нощните дежурства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *