Настояват за създаване на Национална програма за болните от Паркинсон

 

За изработване на Национална програма за контрол над паркинсоновата болест се обявяват от Сдружение „Национална организация на болните от късен Паркинсон“ и от Българското дружество по неврология (БДН). Искането си те поставиха на среща в УМБАЛНП „Св. Наум“.

Разпространение на болестта и симптоми

У нас от дегенеративното заболяване страдат повече от 12 000 човека, като почти 10% от тях (1200 човека) са вече в тежкия стадий на болестта. По света болните от Паркинсон надхвърлят 6 милиона.

Настъпването на заболяването се разпознава по променената походка и забавените движения, сковаността на мускулите, треморът и влошаването на обонянието. Въпреки повишените възможности на модерната неврология, болните стават зависими от грижата на близките си. Контролът върху развитието на болестта се определя до голяма степен от постоянния контакт с лекуващия невролог.

Безплатни прегледи за болни от Паркинсон през ноември

Инициативата е обявена от Сдружението „Национална организация на болните от късен Паркинсон“ и от Българското дружество по неврология. Прегледите ще се проведат в седем града.

В кампанията ще се включат председателят на Българското дружество по неврология (БДН) и директор на УМБАЛНП „Св. Наум“ академик професор д-р Иван Миланов, Антон Константинов от Сдружение „Национална организация на болните от късен Паркинсон“ и заместник-председателят на БДН академик проф. д-р Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Александровска“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *