Направленията от личните лекари станаха електронни

 

Направленията за всички изследвания, издавани от личните лекари и специалистите,  вече са електронни. До момента електронните направления бяха само за изследвания за КОВИД и са издадени 380 000 такива. Е-направленията за МДД (медико-диагностични дейности) заместват напълно тези на хартия, с които се боравеше до този момент. Новината идва от „Информационно обслужване“.

Е-направленията оптимизират работата на цялата здравна система

Експертите на „Информационно обслужване“ са въвели в здравната електронна система съществуващите повече от 900 кода за отделните изследвания. Това позволява модулът за създаване на е-направления за медико-диагностични дейности да работи, използвайки всичките си опции.

Те включват възможността резултатите от изследванията от лабораториите да се получават направо в Националната здравно-информационна система (НЗИС) и да влизат в електронните медицински досиета на конкретните пациенти. Достъп до данните в своето досие имате по всяко време и от всяко място, стига да притежавате Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов сподели: „С интегрирането на всички кодове за медико-диагностични дейности в системата направихме поредната успешна крачка в изграждането на електронното здравеопазване в България“. Според него електронните направления ще спестят на всички въвлечени в процеса – лекари, пациенти и лаборатории – разходи и време и ще осигурят по-високо качество на здравните услуги.

Резултатите от е-направленията за КОВИД изследвания

Модулът за издаване на електронни направления за КОВИД тестове беше пуснат в експлоатация в началото на декември 2020 година – във вихъра на пандемията. Задачата беше хората да могат да получават от личните си лекари направления за PCR тестове или за антигенни тестове, без да се налага да се редят на опашка. Оттогава са издадени повече от 380 хиляди е-документа. Най-голямата част от тях са получени в София, Пловдив, Варна и Бургас. Със системата работят почти 3 600 лични лекари. Пациентите, възползвали се от възможността да получат направления, без да ходят до кабинетите на докторите, са около 302 хиляди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *