Намаляват учебните часове за V, VI и VII клас

 

Учебните часове за учениците от V, VI и VII клас да станат 40 минути вместо досегашните 45, предвижда проектът за промени в Наредба 10 на Министерството на здравеопазването. Намаляването на часовете с 5 минути за трите випуска е необходимо за компенсация на нарасналия им брой седмично според новия учебен план на Министерството на образованието и науката. Промяната цели да се запази дневният режим на децата и да се спре нарастването на натоварването им.

Досега Наредбата определяше продължителността на учебния ден и броя часове дневно както следва:

  • 5 учебни часа за класовете от първи до четвърти;
  • 6 учебни часа за учениците в пети – осми клас;
  • 7 учебни часа за девети – дванадесети клас.
Рамковият учебен план увеличава учебните часове през седмицата

С новите предложения на образователното ведомство учебните часове през седмицата се увеличават. За тази учебна година се предвижда в V клас да има един ден със 7 учебни часа при общо 30,5 седмично. През следващата това ще се случи за VI клас, а през последващата – и за VII клас.

При запазване на продължителността на учебния час ще бъде отнето от времето за почивка, хранене, свободни игри и занимания, спортуване и хобита. Ще се наруши и дневният режим на тийнейджърите.

Търсене на компромис

Сред мотивите на здравното министерство за скъсяване на часовете е, че в противен случай неминуемо ще бъдат нарушени и физиологичните норми и изисквания за здравословно хранене. Така петокласникът – на 10 години – ще става в 6,30 сутринта. Около 7 часа вече ще е закусил и в 7,30 ще започва занятия. При 7 часа по 45 минути занятията ще приключват следобед в 14,10. От закуската ще са минали повече от 7 часа.

Така намаляването на продължителността на учебните часове в пети, шести и седми клас с пет минути до 40 се явява компромис между учебния план, представен от МОН, и здравето и развитието на децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *