Над 40 човека живеят втори живот след трансплантация

 

От 2018 година до този момент повече от 40 човека живеят своя втори живот след сполучлива трансплантация. Според докладваните резултати от Агенцията по трансплантации (вече в рамките на институцията „Медицински надзор“) за тази година у нас е имало 3 случая на даряване на органи от хора в мозъчна смърт, а през 2018 година те за били 16. Така 22ма чакащи са получили бъбрек, 5ма – сърце и 14 – черен дроб.

Кампания за разясняване проблемите на донорството на органи

Информацията бе съобщена във връзка с тържество, проведено във Варна в рамките на информационната кампания за значението на донорството и трансплантациите, подкрепена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, МУ – Варна, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и т. н.

След воден флашмоб, изпълнен от женския отбор по синхронно плуване „Албатрос“, в присъствието на трансплантирани пациенти, в знак на благодарност към небето се издигнаха червени балони с имената на донорите. 230 човека са получили своя втори шанс между 2005 и 2018 г. в Университетска болница – Варна. За това време тук са възникнали и реализирани 48 донорски ситуации.

Страната ни е на последно място по донорство в Европа

В момента повече от 1000 пациенти са вписани в списъка за чакащи бъбрек. Подобни листи съществуват за българи с увредени черен дроб, сърце, бял дроб и т. н. За тях трансплантацията е единственият възможен начин за генерално решение на проблема – възстановяване на здравето, удължаване на живота и подобряване на качеството му. Страната ни е на последно място в Европа по дарители на 1 милион човека от населението.

Сред основните причини за това се сочи слабата информираност на обществеността за значимостта на проблема. Важно е хората да научат за нарасналите възможности на съвременната медицина за осигуряване на дълга преживяемост и пълноценен живот на трансплантираните. Затова целта на информационната кампания е разясняване по достъпен начин на огромното значение на дарителството на органи и подтикването към активен осъзнат избор при възникване на конкретна дарителска ситуация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *