Мозъчна интервенция спаси дете с кръвоизлив

 

Спасиха дете на 10 години с тежък мозъчен кръвоизлив. Прецизната интервенция за спасяване на живота му е извършена от доцент Георги Тодоров, интервенционален рентгенолог в УМБАЛ „Света Марина“, Варна. Пациентът е от Шумен и е приет във варненската университетска болница по спешност.

Като животоспасяваща интервенция е приложено ендоваскуларно лечение

Ядреномагнитният резонанс подкрепил диагнозата за тежка вродена артериовенозна малформация на жизнеопределящо място в мозъка. Решението за ендоваскуларното лечение е взето от мултидисциплинарен екип, в който са включени педиатър, детски невролог и неврохирург, интервенционални рентгенолози и реаниматори.

Самата животоспасяваща интервенция чрез високотехнологична апаратура е извършена от доцент Георги Тодоров, който е интервенционален рентгенолог в Клиниката по образна диагностика в университетската болница. Точната и бърза намеса на специалистите спасява детето и осигурява стабилното му възстановяване.

Артериовенозните малформации

При артериовенозните малформации увредени съдове се преплитат тясно със здравата, важна за поддръжката на живота мозъчна структура. Голямото предизвикателство в случая е да се прогнозира каква част от мозъка може да бъде увредена по време на процедурата. Затова всяка съдова малформация е патология, която поставя изключителни изисквания към специалистите в опитите им да я излекуват, без да нарушат състоянието и функционалността на здравите тъкани.

При детето артериовенозната малформация е била в малкия мозък до мозъчния ствол, където се локализират центърът на дишането и центърът на сърдечната дейност. Кръвоизливът е довел до бързо влошаваща се ситуация, която е овладяна чрез един от най-модерните методи на лечение. След интервенцията пациентът се възстановява успешно.

Болница „Света Марина“ е втората по големина в страната

Тя се използва за основна база на Медицински университет – Варна. В нея през 2016 година е създаден съвременен, високотехнологичен мозъчно-съдов център. Той обслужва цяла Североизточна България и осигурява диференцирани методи на терапия на острите мозъчни инсулти – ендоваскуларно лечение и интравенозна тромболиза. В отделението за лекуване на остри инсулти месечно постъпват около 100 пациенти. Натрупаният клиничен опит на тукашните специалисти осигурява отлична практическа и специална подготовка за ендоваскуларно лечение на младите лекари.

Благодарността на родителите на 10 годишния пациент

Бащата и майката на спасеното дете са изключително признателни на екипа на университетска болница „Света Марина“, благодарение на чиято незабавна и адекватна помощ то оцеля и се възстановява успешно. Те смятат, че най-страшното е отминало, оценяват високо професионализма и отдадеността на лекарите. Родителите благодарят сърдечно за бързата реакция, вниманието и грижите, положени за спасяване на живота на техния син.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *