Може ли йога да повлияе хипертонията

 

Хипертонията в някои случаи се развива безсимптомно. За нея разбирате при случаен преглед или при проявени други заболявания. Вероятно сте чували, че докато кръвното налягане е все още в нормата, макар и в горните й граници, то може да бъде оптимизирано без медикаменти, само с промяна на начина на живот и контролиране на рисковите фактори. Като част от промяната включете в ежедневната си програма йога упражнения.

Йога

Това е система от практики и възгледи, насочени към самоусъвършенстване на човека в духовен и физически план. Разказват се удивителните истории как практикуващите йога се освобождават от постоянния психически стрес, в който живеем, и надвиват ред болести.

Упражнения и медитация, съчетани с дихателни практики и промяна в начина на хранене, могат да контролират хипертонията и да нормализират напълно кръвното налягане, което е все още в границите на приемливото.

Ако редовно практикувате йога, подобрявате работата на

 • сърдечносъдовата система,
 • имунитета,
 • нервната система (балансират се симпатиковият и парасимпатиковият дял),
 • храносмилателната система.
 • Укрепвате мозъка.
 • Стабилизирате хормоналния баланс.
 • Нормализирате пулса.
 • Активираното кръвообращение оптимизира храненето на всяка клетка, осигурявайки богато снабдена с кислород кръв.
 • Засилват се процесите на самоочистване и детоксикиране на организма.
 • Повишава се енергията ви.
 • Подобрява се здравният ви статус и устойчивостта ви на стрес и болести.
Йога при хипертония

Когато вече сте с изявена хипертония е задължително да се консултирате с лекаря си, можете ли, и с какво натоварване, да се занимавате с йога. Обърнете се към професионален йогин, който да изготви програма специално за вашите нужди и възможности. Не се опитвайте да се справите сами въпреки огромното количество леснодостъпна информация в интернет. Има пози, упражнения и дихателни техники, които са противопоказни за вашето състояние.

Много важно е не просто да изпълнявате някак йога упражненията, а да ги усвоите абсолютно правилно. Само тогава те ще окажат върху тялото и ума ви своето целебно въздействие. Така че ще ви е необходима помощта на професионален йога учител или йога терапевт.

Както вече стана дума, йога е не просто гимнастика и дихателни техники, а цялостна система. Много важно значение в нея се отделя и на храната. Всъщност – в изискванията към храненето няма нищо, което вече да не ви е препоръчано от лекари и диетолози, и да не знаете. Необходимо е да сведете солта, мазнините, консервираните и високопреработени храни до минимум. Препоръчват се повече чайове, плодове, зеленчуци, семена и ядки. Табу са цигарите и алкохолът.

Медитацията води до пълна релаксация на тялото и ума. Прави ви неподатливи на стреса, който доказано предизвиква сериозни отклонения на физиологично и функционално ниво и е сред рисковите фактори за всяко тежко заболяване.

Необходими са между 3 и 6 месеца системни занимания с йога – между 30 и 60 минути до пет пъти седмично – за да се нормализира кръвното налягане, когато сте в прехипертония (повишено кръвно, но в границите на нормата). При изявени хипертоници за това време нивата спадат с до 20 пункта за систолното и с около 15 за диастолното, което силно снижава здравния риск.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *