Можете да си купите стаж за пенсия

 

Правят го повече от 4000 човека годишно, на които не им достига осигурителен стаж за пенсия. Особено през първата половина на прехода много хора работеха без осигуровки, други бяха продължително време безработни. Така, когато навършат годините за пенсия, се оказва, че не им достига стаж. Още повече, че според пенсионната реформа, проведена 2015 година, постепенно нараства и възрастта, и изискуемият стаж. Успоредно с нарастването на броя на купуващите стаж, се увеличават и тези, които се пенсионират една година преди навършването на пенсионна възраст. Според закона, това е възможно, при положение, че се съгласите да получавате по-малка пенсия до края на живота си.

Желаещите да закупят допълнително стаж нарастват

Според НСИ 4118 българи са купили осигурителен стаж до 5 години през 2017та. Една година по-късно те са нараснали на 4355. Вече са изнесени предварителните данни за 2019 г. Те се базират на заявленията за пенсия, обработени към 22.01.2020 и сочат, че 2763ма от новите пенсионери са се пенсионирали благодарение на откупения осигурителен стаж до пет години. Мария Братоева, главен експерт в дирекция „Пенсии“ на НСИ, коментира, че се очаква те да са доста повече, но това ще се знае едва след като се обработят всички документи на кандидат-пенсионерите, подадени до края на миналата година.

По информация от НОИ се увеличават и българите, които желаят да се пенсионират една година преди навършване на законоустановената възраст. Така 2018 година те са 3612, а през 2019 – 5317, което е с почти 50% повече. За сметка на по-ранното си пенсиониране, те ще получават с 0,4% по-ниска пенсия за всеки месец, който не им достига до утвърдената от закона възраст.

Очертава се ясна тенденция желаещите допълнителен стаж чрез покупка да се увеличават чувствително в края на годината. Това се случва, защото в началото на всяка следваща календарна година месечната цената за допълнителния осигурителен стаж нараства заедно с растежа на текущия минимален осигурителен доход. Така плащането до края на текущата година на необходимия стаж излиза по-изгодно, отколкото през следващата.

Кой може да си купи стаж и каква е цената му

Според закона това са хората, на които им липсват до 5 години осигурителен стаж. Специалистите с висше образование и с научна или образователна степен „доктор“ имат право да си платят стажа за целия период на обучение.

Съответно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, цената на допълнителния стаж се пресмята в момента на купуването и е равна на 19,08%. Толкова е в момента осигурителната вноска за стаж и пенсия върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *