Мерките се разхлабват, храмовете ще посрещат богомолци за Великден

 

Храмовете ще са отворени за Великден. Посетителите им ще са длъжни да следват противоепидемичните мерки – носене на маски, дистанция и дезинфекция. Доцент Ангел Кунчев и професор Костадин Ангелов – здравен министър в оставка, апелираха към населението да спазва противоепидемичните мерки, да не се струпва в църквите и да не се събира на големи компании по празниците. Според професор Ангелов във всички храмове, в които е бил, богомолците са били с маски.

Третата вълна на пандемията у нас затихва

Намаляващата заболеваемост позволява мерките внимателно да бъдат разхлабвани. За четвърта седмица новозаболелите намаляват и са вече под 400 на 100 000 човека. В Разград и Видин са дори под 300 на 100 000. Утихването на третата вълна позволява – макар и с много внимание – постепенно, на етапи да се отворят затворените бизнеси, училищата, спортните зали и културните институции.

График за разхлабване на мерките

Вече са разрешени присъствените занятия по групи в школите и центровете за обучение при спазване на дистанция от 1,5 метра, проветряване на стаите след всеки час, висока хигиена и дезинфекция.

От 1 май влизането в страната ще се случва по няколко начина:

  • с отрицателен ПСР тест или с антигенен тест;
  • с ваксинационен сертификат;
  • с документ за преболедуване от коронавирус.

Това ще позволи у нас да дойдат и така очакваните туристи. Според доцент Кунчев начините за влизане у нас са съгласувани максимално с условията и мерките, взети в съседните държави. За всяка мярка се подготвя и съответната заповед.

След 10 май повече класове в училищата ще се обучават присъствено, като допълнително предстои да бъде определено от министъра на образованието кои ще са те.

След 24 май се разрешават състезания на открито, като публиката не бива да надхвърля повече от 1000 човека и 30% от местата на спортните съоръжения.

Според здравния министър, най-напред се налага да бъде продължено извънредното положение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *