Медицински сестри и акушерки са сред най-търсените професии

 

Акушерки, медицински сестри и учители с общообразователен профил за началното образование – това ще са най-търсените специалисти в страната около 2034 година.

Очакват се промени в листата на най-търсените професии

Миналата седмица бяха изнесени средно- и дългосрочните прогнози за развитието на пазара на труда в следващите петнадесетина години у нас.

Според доцент Ралица Ганева, един от учените, работили по проекта, учителите, акушерките и медицинските сестри ще продължат да са много търсени и в следващите години. За пример тя посочва, че през 2024 година в образователните институции ще работят 204 000 човека. Почти половината от тях ще са в предпенсионна и пенсионна възраст, а жените ще надхвърлят 80%. Подобна ще е и картината при медицинските специалисти – особено що се отнася до акушерките и медицинските сестри.

Ще се търсят работници със специфична квалификация

Средносрочните прогнози сочат, че бързо ще расте нуждата от специалисти със специфична подготовка. Очаква се още след пет години около 25% от заетите да се трудят в преработващата индустрия. Търсенето на нискоквалифицирана работна ръка в обслужващата сфера чувствително ще се свие и сегашните бармани, сервитьори, продавачи ще се окажат пред необходимостта да сменят професията си.

Ще се задълбочава дисбалансът в пазара на труда в отделните региони

Така след 15тина години във Варна, Пловдив и София-град ще се изпитва сериозен недостиг на кадри с висше образование. Ще се търсят и хора с основно и средно образование. В същото време Силистра, Монтана и Видин ще са градовете с най-ниска заетост.

Още през следващата година ще се усетят и ефектите на демографската криза върху заетостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *