Медицински екзоскелет спечели наградата в конкурса “Предприемач в науката“ за 2022 г.

 

Конкурсът “Предприемач в науката“ бе спечелен от създателя на медицинска система за възстановяване на пациенти след инсулт и тежки травми на горните крайници (рехабилитационен робот). Това е докторантът в секция „Кибер-физични системи“ на Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) към БАН, Петко Стоев. Конкурсът се организира от фондация „Карол Знание“ и тази година журито избра да подкрепи с наградата точно проекта за рехабилитационен робот.

Какви цели си поставя проектът

Проектът цели да увеличи вариантите за рехабилитация на пострадали след злополуки и инсулт и да подкрепи усилията на медицинските експерти, които се занимават с това. Роботът тип екзоскелет се основава на принципите на телемедицината. След като дистанционно му бъдат зададени необходимите за управлението данни, той ще изпълнява рехабилитационните упражнения автоматично. Планирано е да се разработи и приложение за отдалечен контрол, чрез което ще се осъществява дистанционната връзка.

До сега не бяха разработвани интелигентни телеуправляеми рехабилитационни роботи, които да позволяват пълноценни възстановителни процедури на пациентите у дома и в болницата. Очакванията на авторския екип са появата на иновативната система да осигури ефективен, провеждан навреме, достъпен и лесен за реализиране рехабилитационен процес. Задачата е с нейна помощ да се предотвратят евентуалните претоварвания и/или усложнения, възстановяването да се случва по-бързо и по-резултатно.

Рехабилитационният робот, наречен Re4Life, ще работи както за дясна, така и за лява ръка. Това прави автоматизираната медицинска система единствена по рода си не само у нас. Проверката на екипа установява, че към този момент друга подобна не е известна.

Кой е Петко Стоев, носителят на званието „Предприемач в науката“

Той е втора година редовен докторант в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН по докторска програма „Приложение на принципите и методите на кибернетиката в различни области на науката“. Темата на докторантурата му е „Многоцелеви телеуправляем сервизен робот“.

Петко Стоев е публикувал 18 научни доклада като автор или съавтор в издания у нас и в чужбина. Един от тях е посветен на рехабилитационния робот и е публикуван в Mechanisms and Machine Science, 120, Springer Nature, 2022, озаглавен „Research and Control of Wearable Robot for Wrist Rehabilitation.“

Неговата научна насоченост е към роботиката, мозъчномашинния интерфейс, виртуалната реалност. Сега в Института по информационни и комуникационни технологии той разработва и конструира роботи за различни сфери:

  • индустрия 4.0;
  • обвързани с умните фабрики и производства;
  • роботи за STEM обучения;
  • роботи за подпомагане на възрастни и на хора с увреждания.

Разбира се, рехабилитационният робот се разработва от разнороден голям екип, който включва хора с различни умения и опит, работещи у нас и в други страни. Екипът планира да създаде компания, наречена на името на робота – Re4Life.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *