Медицинските сестри ще препитват депутатите

 

Недоволството от ниските заплати и от условията на труд тези дни изведоха на протестни шествия медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори. В исканията си те настояват и за законови промени, които да им позволят да създават собствени съсловни организации, пазещи интересите им в преговорите с работодателите и властите. Изискват също промяна на самата здравна система и смятат, че повишаването на цените на клиничните пътеки не е достатъчно да осигури очакваните ефекти.

В протестните си изяви медиците предвиждат блокиране на входа на Народното събрание и ограждане на сградата с бинтове.

Нужни са финансови правила

Според протестиращите медицински специалисти, са необходими строги финансови правила за формиране на заплатите, които не ги обвързват с клиничните пътеки и ръководствата на здравните заведения. Те трябва да определят базовата заплата за цялата страна и върху нея да се правят начисления за спецификите на длъжността, натоварването на конкретното работно място и т. н.

Според фишовете на протестиращите медицински специалисти, на места в страната сегашните заплати се доближават до минималните. Там, където изглеждат по-високи, то е, защото в сумите е включено и възнаграждението за извънреден труд. Някои от участниците са заплашвани от болничните ръководства с уволнение за участието си в шествията.

Въпроси към депутатите

Протестиращите възнамеряват всеки ден да се събират пред здравното министерство или пред Народното събрание. Подготвили са листовки с въпроси за състоянието на здравеопазването у нас, които смятат да раздават на депутатите.

Протестните шествия се подкрепят от полицаи и граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *