Медицинските сестри – сред най-търсените от работодателите

 

През следващата година българските работодатели ще имат нужда от почти 194 хиляди нови служители – специалисти и работници. Това сочат данните от изследването на Агенцията по заетостта и 28-те Областни ресорни съвета, направено сред българските фирми. Изследването констатира още, че все повече работодатели имат проблеми при осигуряването на работна ръка, а сред най-дефицитните продължават да бъдат медицинските сестри и лекарите. Очакванията са също, че нова вълна на КОВИД-19 би намалила необходимостта от допълнителен персонал.

Какви кадри ще се търсят в следващата година

Почти 47 000 работодатели смятат да попълнят екипите си с нови служители през следващата година. Сравнено с 12 месеца назад броят на откриващите нови работни места фирми е намалял с 14,5%. Очаква се да бъдат наети почти 109 000 човека със специална квалификация:

  • шивачи;
  • строители;
  • машинни оператори;
  • оператори в производството на облекло;
  • работници в хранително-вкусовата индустрия;
  • заварчици;
  • оперативни счетоводители; работници в озеленяването и т. н.

Освен тях, ще са необходими още 43 710 служители с висше образование или правоспособност. Отново сред най-търсените са:

  • лекари;
  • медицински сестри; специалисти по информационно-комуникационни технологии;
  • учители и др.
Кои са професиите с най-висок дефицит

Търсенето на служители с висше образование, сравнено с миналата година, е намаляло с 2,4%. В същото време с 8,1% се увеличава търсенето на неквалифицирана работна ръка – бизнесът ще трябва да попълни още 41 595 нови работни места. Ясно изразена е тенденцията работодателите да намират все по-трудно нужния им персонал. За затруднения са споделили с 5,4% повече бизнесмени спрямо миналата година – общо 72,2% (33 879 човека) от всички, участвали в изследването.

Най-дефицитни се оказват продавач-консултантите, шивачите, машинните оператори, строителите, оперативните счетоводители.

Как КОВИД-19 влияе върху пазара на работната ръка

Към този момент работа от къщи на своите служители са готови да предложат почти 700 работодатели. 78,8% обаче предлагат на бъдещите си работници постоянни договори на пълен работен ден. Нагласите на повече от половината от бизнеса е, че една нова КОВИД вълна ще редуцира осезаемо необходимостта от допълнителна работна ръка. Само 47,7% са тези, които биха назначили необходимия им брой служители независимо от ситуацията с КОВИД-19.

Нагласите на бизнеса подсказват, че при нова КОВИД вълна няма да бъдат назначени 70 686 служители. 70% от тях ще са неквалифицирани, а 30% – специалисти и ръководители. Накратко – нова вълна би намалила очакваните работни места с 36,5%. Това ще се отрази най-зле на сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и на строителния бранш.

Какво предстои на трудовия пазар в близките 3 до 5 години

Най-търсени ще си останат квалифицираните специалисти от областите информатика и компютърни науки, администрация и управление, икономика. Ще продължат да се търсят служители със средно образоване по специалностите строителство, търговия на едро и дребно, производствени технологии в сферата на текстила и облеклото, обувките и кожите.

Ключовата компетентност, която трябва да притежават кандидатите, е отличното владеене и общуване на роден език. След това бизнесът подрежда инициативността, предприемчивостта и дигиталната компетентност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *