Майчинството става 650 лв., а минималната пенсия – 370 лв.

 

Минималната пенсия за стаж и възраст от 1 октомври 2021 е вече 370 лв., а майчинството за отглеждане на дете до 2 години – 650 лв. Това прие Народното събрание при второ четене на промените в Закона за държавното осигуряване. Пенсионерите ще получат и добавка от 120 лева за месеците октомври, ноември и декември и 50 лева за септември. Промените в КСО за индексиране на всички пенсии с коефициент 1,35 за сега бе отложено.

Дебатите по промените

Дебатите по макрорамката на бюджета на ДОО бяха оспорвани. Гласуваната минимална пенсия, предложена от „Има такъв народ“, се оказа с 30 лв. по-висока от предложението на служебното правителство. Що се отнася до добавките за трите последни месеца на годината, предложенията бяха три – 120 лв. на ДПС, 100 лв. – на ГЕРБ и 50 лв. на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Това накара министъра на финансите Асен Василев да настоява за яснота, коя от предлаганите суми е окончателна и коя трябва да изплаща правителството. Той поиска указания откъде да се вземат средствата, които ще са нужни за изплащането на добавките за пенсиите за последните три месеца. Министърът напомни и за предложението всички пенсии да се преизчислят с коефициент 1.35 (13%), което би струвало 70 милиона лева. Категоричното уточнение според него е необходимо, за да се знае какви пари ще останат на разположение след актуализацията.

Майчинството става 650 лева

Депутатите гласуваха обезщетението за отглеждане на дете до 2 години да бъде 650 лв., вместо сегашните оскъдни 380 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *