Лятото и хроничните болести

 

Хроничните заболявания обикновено са за цял живот и човек малко или много се научава да живее с тях. Ако страдате от болести на сърдечносъдовата система, диабет, ставни възпаления, стомашно-чревни или кожни проблеми, вероятно вече сте свикнали с особеностите им през различните сезони.

Лятото предразполага към лекомислие, забавления, пътуване. В същото време за някои стопански сфери като строителството и селското стопанство то е време за най-интензивен труд. И е много горещо. Често температурите надхвърлят собствената температура на организма и това води до ред рискове и усложнения дори при здрави хора.

Как действат горещините на тялото

Когато термометърът сочи над 35° С, кръвоносните съдове се отпускат и разширяват. Налягането пада и кръвта се движи по-бавно. В същото време интензивното изпотяване, което охлажда тялото, го дехидратира. Течностите силно намаляват. Това води до сгъстяване на кръвта и намаляване на обема й, което още повече затруднява циркулацията й.

Влошава се оросяването на крайниците, нарушава се храненето на тъканите, затруднява се дишането им, нараства вероятността от тромби. Заедно с потта изхвърляме и много минерални соли, като така влошаваме и електролитния баланс. Очертава се критична ситуация, която е опасна и за здрави хора, какво остава за хронично болните.

Кои хронично болни са най-застрашени

Големите горещини са най-опасни за пациентите със сърдечно-съдови проблеми. Кръвното налягане се променя динамично, и въпреки, че по принцип в горещините стойностите му са по-ниски, то може да се повиши рязко и дори да предизвика инсулт или инфаркт.

Това е сезонът, в който разширените вени и хемороидите  напомнят за себе си. Трябва да внимават диабетиците. Рисковете се повишават и при бъбречно болните. Дехидратацията влошава състоянието им.

Потта, мръсотията, слънчевите лъчения активират и обострят хроничните кожни заболявания.

Прегряването и летните инфекции на стомашно-чревния тракт и дихателната система са допълнителни „екстри“. Особено рисков е горещият сезон за хората с наднормено тегло и затлъстяване.

Какво е категорично забранено през лятото за хронично болните
  • Да остават в най-големите горещини навън и да се разхождат незащитени поне с шапка под слънцето. Когато имате неотложна работа, опитайте се да я свършите в ранните или късните часове на деня, избягвайки силното слънце.
  • Да стоят в силно охладени помещения с разлика в температурата навън и вътре повече от 5-7 градуса. И без това претовареният организъм трудно се справя с рязка температурна промяна от порядъка на 10-15° С. Поради същата причина не е добре да пиете ледено студена вода.
  • Критична може да се окаже и силно натоварващата физическа активност. Затова в най-горещите дни редуцирайте тренировките. Разходките правете сутрин рано или вечер след 19 часа. Ходенето на плаж също ограничете до около 9-11 сутрин или надвечер.
Препоръки за по-безопасно лято
  • Пийте по около 2 л вода, намалете кафето, газираните и подсладени напитки. Не прекалявайте със солта. Оставете тежките, пикантни и мазни храни за зимата. Сега наблегнете на плодовете и зеленчуците – при това колкото е възможно по-малко преработени.
  • Стойте на хладно. Нека дрехите ви да са свободни, светли и от естествени материи. Не излизайте без шапка. Добре е да носите защитни очила с вградени UV филтри. Използвайте качествени слънцезащитни продукти.
  • Внимавайте с храната. Не рискувайте, ако не знаете кога е приготвена и как е съхранявана. Абсолютно противопоказно е да купувате сандвичи и каквото и да било от уличните сергии.

Търсете лекар при първи симптоми на прегряване или влошаване на състоянието ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *