Личните лекари искат нов пакет „Срочна помощ“

 

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлага на Националната здравна каса да финансира нов пакет дейности – “Бърза или срочна медицинска помощ“. Той трябва да обхваща дейностите, включвани в така наречената неотложна помощ. Те се извършват в извън работно време.

Предложението е израз на очакването им тя да бъде законодателно регламентирана, понеже към момента не е.

Какво представлява срочната медицинска помощ

Става дума за всяка потребност от лекарска помощ през денонощието извън работния график на личните лекари. Ще обхваща само извънредни ситуации – примерно – травми и наранявания, които не изискват оперативна интервенция, температура около 39° С и т. н. В нея няма да се включват домашните посещения, наблюденията на хронично болните, изследвания, допълнителни консултации, профилактика.

Дейностите по пакета за спешна помощ ще могат да извършват ДКЦ-тата, извънболничните практики, лекари специализанти и др. Ще е необходимо да се оборудват помещения със спешен шкаф, ЕКГ, глюкомер, необходимото за изследване на урина, за обработване на рани. Пациентите ще дължат потребителска такса, но ще могат при нужда да се обаждат и по телефона.

За срочния пакет ще се сключват договори

НЗОК ще подписва договори за срочния пакет с практиките, а личните лекари – с центровете за спешна помощ и болниците, както и помежду си. Националното сдружение на общопрактикуващите лекари очаква да се увеличат сумите, които касата дължи за тази дейност, както и те да се отпускат допълнително, извън бюджет на Джи Пи-тата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *