Лекарските заплати ще се регулират чрез въвеждане на праг и таван

 

Лекарските заплати да имат праг и таван, които да намалят драстичните разлики при възнагражденията в държавните болници – идеята сподели професор Христо Хинков, министър на здравеопазването. Целта му е това да се случи до края на тази година.

Пред Nova News той каза: „С поставяне на стандарти на болниците с над 51% държавно участие до края на годината ще се преодолеят различията в заплатите на лекарите. Трябва да се прецени какъв ще е маржът – най-ниската и най-високата заплата.“ Наблегна също, че говори за заплатите, а не за доходите на лекарите.

Екипът на здравното ведомство очаква с подобна регулация да се промени начинът на преразпределяне на средствата за трудовите възнаграждения.

Идеята е представена в контекста на кадровата криза

Една от определящите причини за нея са ниските заплати. Заделяните средства трудно могат да се увеличат до необходимото, защото според професора няма финансов министър, който да поиска увеличение на здравната вноска. Той каза също, че професията на лекарите е все по-неатрактивна не единствено в България, а в света като цяло, защото напрежението и натоварването расте и трудно се компенсира от заплащането.

Въпросът опира не само в заплащането, но и в осигуряването на нормални условия на труд. Министърът отбеляза, че някои от лекарите от врачанската болница, подали масово заявления за напускане, са имали събрани по повече от 100 дни неизползван годишен отпуск. В тази връзка той поясни, че Югозападната болница преминава на специален летен режим на работа, точно за да могат лекарите да използват отпуските си и да почиват. Тя има един блок в Петрич и един в Сандански. Решението е през юли и август екипите им да излязат в отпуск, като се редуват.

Доклад за периодичното изчезване на лекарствата

Професор Хинков обяви, че ще представи специален доклад за реекспорта на определени лекарства и периодичното им изчезване от пазара у нас. Той подчерта, че: „Фармацевтични компании правят частни болници и засмукват лекари, така затварят кръга”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *