Коронавирусът намали наполовина продължителността на кандидатстудентските изпити

 

Вместо 4 часа, изпитите в Медицински университет – София, ще са с трайност 2 часа. Мотивировката на ръководството е все още неотзвучалата епидемична обстановка поради COVID-19. Наполовина по-кратки ще са изпитите и по двата предмета – химия и биология. Съобразно времето ще бъде съкратен и материалът, включен в тестовете. Промените засягат кандидатите за медицина, фармация и дентална медицина. Въпреки стриктното спазване на мерките за намаляване вероятността от заразяване, в другите медицински университети съкращаване на продължителността на изпитите няма да има.

Вече станахме свидетели как пандемията отмени станалите обичайни предварителни кандидатстудентски изпити. Освен това в някои висши учебни заведения за тази година изпитите отпаднаха въобще. Примерно – в Софийския университет ще приемат единствено според резултатите от матурите – даже и в Юридическия факултет.

Високата конкуренция налага изпитите в медицинските университети да останат

В МУ – София
Изпитите за специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ ще са на 4 юли по биология и на 12 юли по химия. Както вече стана дума, те ще бъдат с наполовина намалена продължителност – по 2 часа. Тестът по биология се състои от две групи въпроси – едната е върху ученото в 9 клас и е в две части. Другата – върху материала от 8 и 10 клас. По химия кандидат-студентите ще решават логически задачи. Първата ще е върху обща и неорганична химия, втората – върху органична.

В МУ – Плевен
Изпитите са съответно на 7 юли по биология и на 10 юли по химия и ще са с нормална продължителност от 4 часа. Документи за кандидатстване се приемат от 20 юни до 3 юли. Тестът по биология включва въпроси върху ученото в 8, 9, 10 клас и са от различен тип и трудност.

В МУ – Варна
Изпитите ще се проведат на 29 юни по биология и на 6 юли по химия. Тук приемът на кандидатстудентските документи се провежда онлайн и ще приключи на 24ти юни. Ръководството на университета залага на това, че конкуренцията е голяма, а кандидатите са готвят години наред. Изпитите са по 4 часа върху целия обем материал, включен в задължителната подготовка от трите години (8, 9, 10 клас).

В МУ – Пловдив
Под тепетата тази година изпитът по химия и биология ще е общ. Ще се състои в един ден – на 9 юли . Ще продължи общо 4 часа и ще е разделен на две части, като в едната кандидатите ще решават тестовете по биология, а в другата – по химия. Оценките ще бъдат поставяни поотделно – една за теста по химия и една – за теста по биология.

Успех на всички кандидати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *