Комисията за защита на потребителите с акцент върху бутонните батерии

 

Започна ежегодната проверка на Комисията за защита на потребителите за качеството и безопасността на стоките, характерни за Коледа и Нова година. КЗП заостря вниманието на потребителите върху опасностите, които крият бутонните батерии. Те са плоски, не по-големи от монетка, захранват множество различни устройства в офисите и домовете ни. Ще ги откриете в дистанционни, термометри, ключодържатели и електронни календари, игри, картички, играчки и броят им лавинообразно нараства по коледните празници. Лесно достъпни са, гнездата им могат да бъдат отворени дори случайно и от най-малките и това ги прави особено опасни.

Какви са рисковете, които крият бутонните батерии

Експертите на КЗП обясняват, че най-съществена е опасността от поглъщането на бутонните батерии. Това е напълно възможно и може да нанесе тежки вътрешни наранявания на детския организъм, включително и такива, несъвместими с живота, буквално за часове.

При съприкосновението на батерията със слюнката и телесните течности, започва химична реакция. Нейно следствие са изгаряния, сериозни увреждания на тъканите и органите, водещи до фатален изход. Може и да няма видими белези, че е погълната батерия. Но ако е ясно, че детето ви има чуждо тяло в носа или гърлото, кашля, дави се, диша тежко, оплаква се от болка в гърдите, тече му кръв от носа, температурата се повишава, търсете спешно лекарска помощ. Според специалистите при подозрение, че чуждото тяло е точно бутонна батерия, не бива да карате детето да повръща, да му давате вода или храна, преди да стигнете до лекаря.

Текат проверки за безопасността на коледно-новогодишните стоки

За осми път тази година ще се проведе националната кампания „Безопасна Коледа“. ДАМТН (Държавната агенция за метрологичен и технически надзор) набляга на проверките за безопасността на типичните за този период украси, гирлянди от електрически лампички, играчки, бенгалски огън, пиратки, бомбички и други пиротехнически продукти.

Безопасността на този вид изделия ще проверяват и от Комисията за защита на потребителите. Нейните служители ще следят също за коректността на празничните намаления и за наличието на преведени на български инструкции за различните видове пиротехнически изделия и украси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *