Кои храни да избягвате при високо кръвно

 

Ако вече знаете , че сте с високо кръвно, най-вероятно знаете, че освен да пиете хапчета цял живот, ще трябва да съобразявате и менюто си. Има храни, приемът на които ще подпомогне поддържането на налягането в норма и такива, които успешно биха противодействали и на най-добре подбраната терапия.

Алкохолът

Вярно, той не е храна. Но освен че внася в тялото ви много празни калории (без реални хранителни вещества), приет в по-големи количества повишава артериалното налягане. Ограничаването му до 40-50 мл за твърдия алкохол или до 250 мл вино дневно водят до намаляване на кръвното с 4 mmHg. При постоянна злоупотреба рисковете от сериозни увреждания са съществени.

Солта

Става дума за готварската сол – натриев хлорид. Повишената консумация на сол (над 5 г дневно) е доста опасна, защото солта свързва и задържа водата в тялото. В резултат на това кръвта повишава обема си, съответно се вдига и артериалното налягане. Разбира се, отклоненията са временно явление и отшумяват със спадане на нивата на натрий, но честото повтаряне на ситуацията e опасно както за кръвоносната система, така и за другите жизнено важни органи като черен дроб и бъбреци.

Преработени храни

В тази група влизат всички фабрично преработени храни, които за вкус и трайност съдържат много натриев хлорид – готварска сол. Човек обикновено отчита солта, която сам поставя в храната си. Но всичко друго, което се консумира в готов или полуготов вид също съдържа сол – колбаси, осолени, пушени и консервирани меса и риби, сосове, подправки, консерви, супи, млечни продукти, бисквити, соленки, солети и т. н.

 • Трансмазнините са хидрогенирани (втвърдени) растителни мазнини. Те са създадени за целите на хранително-вкусовата промишленост, влагат се обилно във всякакви продукти – сладки, солени, тестени или месни, маргарини и т. н. До скоро са били напълно непознати за човешкия организъм и той не умее да ги преработва. След солта те са другата съставка, която трябва да избягвате.

Добре е да избягвате преработените храни още защото съдържат много рафинирана захар и рафинирано брашно, които благоприятстват натрупването на подкожни мазнини, а това също води до опасни нива на хипертонията.

Храни, богати на мазнини

Мазнините са важна хранителна съставка, енергиен източник и изходен материал за множество хормони. Затова не бива да се лишавате от тях. Въпросът е, че в по-големи количества – особено наситените – повишават триглицеридите в кръвта, също лошия холестерол и запушването на артериите. А това пряко повишава кръвното налягане. Косвената вреда е от напълняването. Увеличеното тегло е един от най-рисковите фактори за хипертонията.

Добре е да сведете до минимум или да спрете консумацията на

 • животински мазнини,
 • тлъстото месо и кожата на пилето и рибата,
 • животински вътрешности като черен дроб, мозък, бъбреци и др,
 • пълномаслени млечни продукти,
 • пържени и панирани меса и зеленчуци,
 • сладкиши, торти и сладоледи и др.,
 • Яйца – да се консумират не повече от два жълтъка седмично.

Когато вече имате хипертония, избягвайте заведенията за бързо хранене и заведенията по принцип – няма как да знаете как и с какви продукти приготвят храната.

Цигари и стимуланти
 • Налягането в артериите е силно чувствително към никотина и съдържащите се в него хиляди вредни вещества. Освен това под влиянието им съдовете на кръвоносната система губят еластичност и остаряват по-бързо.
 • Кофеинът, особено в по-големи количества, оказва пряко влияние върху хипертонията, затова преминете към безкофеиново кафе или си позволявайте по една чашка най-много веднъж дневно.
 • Всички стимуланти и опиатни вещества повишават кръвното налягане чувствително.

На пръв поглед вероятно ви се струва, че трябва да се откажете едва ли не от всичко вкусно. Но само така ви изглежда. След консултация с лекаря си подберете внимателно подходящите храни. Можете да имате разнообразно и вкусно меню без да застрашавате здравето си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *