Кое е лошото на остаряването

 

Към днешна дата успява да избегне остаряването само този, който умре млад. Понеже това не е привлекателна, разумна опция, по-добре е да приемем остаряването като естествен етап от живота и да се опитаме да остаряваме здрави. Защото болестите са всъщност лошото на старостта.

Вълшебното хапче за подмладяване

То още не е изобретено, и затова още от рано трябва

  • да пазите здравето си;
  • да изключите рисковите фактори, които причиняват ускорено остаряване на организма (злоупотреба с алкохол, лекарства и упойващи вещества, тютюнопушене, затлъстяване и обездвижване, престой във вредна и замърсена среда, прекомерен стрес и претоварване и т. н.);
  • да почивате пълноценно – ежедневно да си осигурявате минимум 7-8 часа сън – по възможност нощем. През това време протичат всички възстановители процеси в тялото. Невъзможността те да се реализират нормално води до хормонален дисбаланс, влошава функциите на всички тъкани, органи и системи, разстройва общото физическо и психическо здраве.
Хранене

Храната е източник на енергия и градивен материал за обновяването на организма. Колкото по-добре изпълнява тя функциите си, толкова по-добре работи тялото ви. Затова е толкова важно с какво се храните. Безусловно необходими са ви:

  • Белтъчини от нетлъсто месо, риба, яйца и млечни произведения;
  • мазнини – наситени, мононенаситени и полиненаситени – в разумни пропорции преобладаващо растителни;
  • въглехидрати – бързи и бавни в съчетание, доставящо нужната енергия без излишъци;
  • фибри, витамини, минерали, биоактивни вещества, антиоксиданти – от плодове и зеленчуци, от зърнени, варива, семена и ядки – за предпочитане местни и характерни за сезона;
  • сол, захар и подправки в ограничени количества, вино – до една чаша дневно, кафе – до две чаши дневно или по възможност го заменете с чай; билки, лековити растения.
Защо да не преяждате

Изключително важен за здравето е калорийният прием. Той трябва да е така изчислен, че да задоволява потребностите на тялото ви от хранителни вещества и енергия за издръжка на жизнената дейност и допълнителните активности, но с лек недостиг.

По-малкото храна (особено по-малкото захари) ще държи ниско нивото на глюкозата в кръвта и ще противостои на омрежването на молекулите в клетките и гликирането на белтъците, ДНК и липидите. Така ще намалите значително риска от ускорено стареене, от диабет тип 2, периферни невропатии, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и др.

Намаленото тегло и лесният му контрол ще са бонус.

Физическата активност

Тя поддържа мускулния тонус на организма. Укрепва сърцето, стимулира кръвообращението и увеличава капацитета на белите дробове. Осигурява засилен приток на кислород и хранителни вещества в клетките и ги поддържа жизнени и здрави. Повишава имунитета и издръжливостта, забавя процесите на остаряване. Разбира се – натоварванията трябва да са съобразени с възможностите ви.

Антиоксиданти

Те са необходими за справяне със свръхпроизводството на агресивни свободни радикали, които увреждат клетките, водят до все повече грешки при възпроизводството им, увреждат дори ДНК. А според една от убедителните теории за стареенето, точно тези грешки са в основата на забавяне на обновителните процеси с напредването на годините и задълбочаване на дегенеративните.

Антиоксиданти си набавяте от храната – особено от растителната. Тялото ви ги произвежда и само, но е добре след консултация с лекар да приемате подходящи хранителни добавки.

Противодействайте на стреса

Стресът и напрежението – независимо дали физически или психически, са в основата на множество заболявания. При това не самият стрес, а неумението ви да го отреагирате. Всички неконтролируеми процеси, които се случват в организма по време на стрес в съвременните условия водят до хормонален дисбаланс, повишен холестерол, повишено кръвно налягане, проблеми с имунитета, нервната система, мозъчните функции и т. н.

Затова престанете да се притеснявате – особено за нещата, които не зависят от вас или най-вероятно никога няма да се случат. Постарайте се да сте по-ведри и усмихнати, по-доброжелателни и позитивни. Казват, че това е общата отличителна черта на всички столетници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *