Кога хипертонията е резистентна

 

Сигурно познавате мнозина с хипертония. Едни от тях пият лекарства и си мерят кръвното. При тях то винаги е в норма и живеят спокойно. Други, въпреки, че редовно приемат лекарствата си, са с непрекъснати кризи, често посещават спешния кабинет, живеят във вечно напрежение, а покрай тях и близките им. Причина за това може да е така наречената резистентна хипертония.

Кога хипертонията е резистентна

Когато атериалното налягне е над прицелните стойности, въпреки че:

  • се лекувате поне с три медикамента;
  • единият от тях е диуретик;
  • приемате ги редовно в оптимални дози.

Щом всички посочени условия са налице и въпреки това не успявате да поддържате кръвното налягане в определените от лекаря граници, а се нуждаете от допълнително включване на четвърти медикамент, хипертонията ви е резистентна.

Причини за резистентната хипертония

Най-напред причините се търсят в липсата на добър къмплайънс (съпричастно и отговорно отношение към лечението на самия болен).

Непромененият стил и начин на живот, рисковите фактори като тютюнопушене, алкохол, сол, наситени и трансмазнини, обездвижване, наднормено тегло и т. н. водят до непрекъснато задълбочаване на хипертонията.

Ако е налице отличен къмплайънс и поведението ви е безупречно, може би приемате медикаменти или други вещества, които пречат на изписаните ви лекарства и/или намаляват действието им. Споделете с лекаря си за всичко, което пиете – дори нестероидни противовъзпалителни средства и билколечение, противозачатъчни, различни стимуланти и т. н.

Честа причина за резистентната хипертония са други заболявания. Диабетът и бъбречните болести, хормоналният дисбаланс, метаболитният синдром, обструктивната сънна апнея са сред основните заподозрени.

По-често като резистентна се проявява хипертонията при пациенти със свръхтегло.

Псевдорезистентна хипертония

Има състояния, които се обозначават като псевдорезистентна или лъжливорезистентна хипертония. Това се случва при лош къмплайънс. Затова бъдете максимално честни и преразгледайте критично поведението си. Може би има още какво да направите, за да държите кръвното си в норма.

Занесете апарата си за за проверка и калибриране. Достатъчно е да е малък маншетът, за да виждате на дисплея доста по-високи стойности от реалните. Съществува и така наречената хипертония на бялата престилка – винаги, когато ви мерят кръвното в лекарски кабинет или болница, то е по-високо от обичайното.

С 24-часово проследяване лекарят ви лесно ще установи реалното положение.

Лошо контролирана и резистентна хипертония

Общото между тях е, че и при двете стойностите на кръвното налягане не се контролират. Разликата е, че при лошо контролираната проблемът обикновено е в самия болен и с минимална промяна в поведението си той може да живее нормално и в голяма степен със снижен риск. А резистентната е трудна за овладяване и изисква много повече усилия. За нея са необходими минимум четири медикамента, като поне един е диуретик; много стриктен контрол върху поведението на пациента и рисковите фактори и лечение на основното заболяване, когато хипертонията е вторична. Прогнозата в случая е влошена.

Ако сте отговорни и ангажирани в опитите за контрол върху кръвното налягане, но въпреки това то е над препоръчителните за вас стойности, търсете лекарска помощ без отлагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *