Кардиолог със световна слава води обучение по интервенционална кардиология в София

 

Първо по своя характер у нас обучение в изпълнението на интервенции при сърдечно болни с хронични коронарни оклузии проведе професор Шевкег Гьоргюлю. Той е сред първите трима оператори в Европа по успех и брой процедури за 2022 и е безспорен световен авторитет в интервенционалната кардиология. Обучението бе организирано от ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и продължи 2 дни.

В обучението се включиха специалисти от най-добрите столични болници

Всеки от тях получи възможност да извърши процедура под личното ръководство на професор Шевкег Гьоргюлю.

Бяха включени осмина пациенти с хронични коронарни оклузии (СТО) при доказан от неинвазивна диагностика виталитет, подбрани от цялата страна. Интервенциите преминаха при пълен успех на процедурите и липса на значими усложнения.

Хроничната коронарна оклузия представлява пълно запушване на съд на сърцето – обикновено от стар тромб. То предизвиква ритъмни нарушения, прояви на сърдечна недостатъчност, стенокардия и др. Ако подобни състояния се съчетаят с допълнителни патологии, произтичащи от стеснения на съдовете на сърцето, обикновено се провежда операция.

Успехът при тези процедури достига над 90% при минимален риск

С развитието на медицинските технологии през последните години пациентите с хронични коронарни оклузии (СТО) все по-често са лекувани с похватите на интервенционалната кардиология. В специализираните центрове в цял свят успешността на процедурите надхвърля 90%, а рисковете са минимални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *