Как мръсният въздух повлиява очите

 

Силно замърсеният въздух е вреден

Въздухът, който дишаме, съдържа замърсители, които бавно и сигурно увреждат организма ни. Вредните съединения идват от автомобилите, отоплителните системи, производствените мощности – на практика почти от всяка човешка дейност. В атмосферата, водата и почвата те реагират и се свързват едно с друго, което води до получаване на съединения с вредно действие върху живите организми. Освен това въздухът е с много висока степен на запрашеност и вдишваните твърди частици също оказват своето вредно влияние – най-вече върху функциите на дихателната система.

Замърсената околна среда е характерна не само за големите гладове, както обикновено се смята. През отоплителния сезон смог се появява и над малките селища поради напластяване в ниското на въздушни слоеве, натежали от сажди и недоизгорели частици твърдо гориво.

Затова съвсем не е случайно, че една от водещите теми на започващото българско председателство на Европейския съюз е точно подобряването на чистотата на въздуха.

Очите и мръсният въздух

Около 90% от информацията за света около нас получаваме чрез очите. Те са изключително сложно устроени и много чувствителни. Повлияват се зле от непрекъснатото взиране в екраните на мониторите, телевизорите, телефоните и т. н. Уморяват се също от прекалено силната или слаба светлина, увреждат ги слънчевите UV лъчи. Особено вредно е излагането им на сухия и замърсен въздух.

На практика няма как да избегнете неговото влияние. Най-често потърпевши се оказват ръбовете на миглите, повърхностната лигавица (конюнктивата) и роговицата – прозрачната тъкан, която има едновременно предпазна и оптична функция.

Обичайни са алергичните реакции към химическите вещества и твърдите частици във въздуха. Отслабва имунитетът и организмът става податлив на бактериални инфекции. Нараства броят на възпалителните заболявания – блефарити и конюнктивити, все по-чести са уврежданията на роговицата.

Симптоматика

Субективни и обективни симптоми
Когато оплакванията се обуславят от вашите лични усещания и преживявания, те са субективни. Засегнатите най-често изпитват дискомфорт и сухота, сърбеж, раздразнение, смъдене, които водят до ускорено мигане и евентуално – сълзене. Ако изпитвате болка, то най-вероятно става дума за проблеми с роговицата.

Независимо от силата и интензивността на личните преживявания, миглените ръбове и клепачите се зачервяват, може да подпухнат, по тях се появяват налепи с белезникав цвят. При дръпване на долния клепач по конюнктивата се забелязват разширените съдове. При увреждане на роговицата, освен че се появява болка, зрението намалява и образите стават замъглени.

Лечение

Лечението е насочено срещу симптомите и потискане на евентуалните патогени, виновни за моментното възпаление. При нужда офталмологът ще ви назначи противоалергични средства, капки, съдържащи антибиотици и кортикостероиди, както и такива, облекчаващи отоците и възпаленията.

Най-често като самостоятелно средство или съпровождащо лечение се използват така наречените изкуствени сълзи. Това са продукти без консерванти, сходни по състав със слъзния филм, който естествено мие и пази окото. Той твърде често изтънява, а нарушаването му води до сухота и по-лесно увреждане на очната тъкан.

Да си назначавате лечение сами може да е изключително опасно и от една страна да утежните състоянието си с неподходящо лекарство, а от друга – да загубите ценно време за диагностика и лечение.

Кои групи са най-застрашени

На първо място – това са малките деца и подрастващите. Веднага след тях са всички, които работят в изключително замърсена и запрашена среда. Хората над 50те също са в потенциален риск поради естественото остаряване и влошаване на функциите на окото и предпазните му механизми.

По-застрашени от увреждане на очите от мръсния въздух, алергии и възпаления са тези, които вече страдат от синдрома на сухото око. Както стана дума – той се причинява от изтъняване, нарушение или тотално разрушаване на слъзния филм и съответно – от невъзможността му да овлажнява и предпазва очите.

Възможна ли е профилактика

На практика замърсяването не е личен, а обществен проблем и той не може да бъде решен с усилията на отделния човек. Наложителни са спешни ефективни действия на общинската и централната власт.

До тогава единствената възможна мярка е по-честото излизане сред природата, далече от населените места. Частично решения може да е носенето на очила. Те трябва да с вградени филтри за UV защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *