Как да се храните, за да се предпазите от високо кръвно

 

Хипертонията не е за подценяване. Тя е предпоставка за сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система и причина за увреждания на всички важни органи. Доколко успешно ще я контролирате, зависи най-вече от вас. Освен редовния прием на предписаните ви лекарства, задължително е да спазвате определен хранителен режим. Разбира се, понякога няма да е фатално да се отклоните от него, за да си доставите малко удоволствие, но нека да е много рядко.

Как трябва да изглежда хранителният ви режим

Когато сте диагностицирани с хипертония, време е да сложите храненето си в ред.

  • Забравете поглъщането на огромни количества в един-два приема дневно. Противопоказно ви е както да гладувате, така и да преяждате. За да държите кръвното си налягане в норма, е необходимо да се храните с малки порции 5-6 пъти дневно.
  • Опитайте се максимално да се придържате към хранене по едно и също време, което допълнително ще облекчи метаболизма ви.
  • Изключете от менюто си сол, трансмазнини, алкохол, кофеин, животински мазнини и тлъсто месо, мазни млечни продукти. Спрете цигарите .
Какво да включва менюто

Задължително трябва да си осигурявате белтъчини, въглехидрати и мазнини, витамини и минерали. Консултирайте се за полезното за вас съотношение на хранителните вещества с лекаря си. При всички случаи от полза ще е да замените животинските мазнини с растителни масла като маслиново, соево, царевично, кокосово и др. и поне част от животинските протеини – с растителни.

Постарайте се във вашето меню зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите, ядките и семената, медът да преобладават над продуктите от животински произход. Те ще ви осигурят пълната гама жизненоважни минерали и микроелементи, витамини, биоактивни вещества, въглехидрати и фибри, полезни мастни киселини, белтъчини.

Нека месото да е по-постно или го почиствайте предварително от мазнините – примерно задължително махайте кожата на пилето и рибата. Редувайте постни дни с дни, в които менюто ви включва прясно месо или прясна риба.

Не бива да изключвате млечните продукти. Но отново главният проблем са мазнините. Ако не можете да ограничите количествата, преориентирайте се към млека и сирена с по-ниска масленост. Отделете подобаващо внимание на изварата. Медицината вече не забранява категорично яйчния жълтък, но не злоупотребявайте – 2-3 жълтъка седмично са напълно приемливи.

Как да приготвяте храната

При внимателен подбор на продуктите, дори с хипертония можете да се храните пълноценно, разнообразно и вкусно. Може би най-труден е отказът от пържените храни – картофки, хрупкаво месо и други мазни вкусотии. Високата температура променя химическия състав на мазнините. Това прави пропитите с тях продукти трудносмилаеми и богати на вредни вещества, които затлачват организма и особено артериите. А това е пряка причина за трайно повишаване на кръвното налягане.

За сметка на пърженето задушавайте, печете, варете. Чисто технологично всяка от тези процедури може да бъде изпълнена по различен начин – класически, в плик, в специализирани уреди.

Можете да приготвяте в къщи консерви – само чрез варене, без химикали и консерванти. Туршиите зимата също имат своите достойнства – особено преминалите млечно-кисела фарментация само със сол и вода. Задължително е обаче да ги консумирате ограничено и след добро измиване с вода.

Въпреки, че хипертонията е нелечима и е в основата на множество опасни заболявания, тя не е присъда. Достатъчно е с лечение и хранене да държите артериалното налягане в норма, за да имате нормален и спокоен живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *