Как да разпознаете инфаркта

 

Няма човек, който да не потръпва при споменаването на думата „инфаркт“. Той идва неочаквано, поразява сърцето и дори да не приключи фатално, оставя човека инвалидизиран и с крехко здраве. През последните години преживяемостта при миокарден инфаркт се увеличава освен поради подобрените възможности за овладяването и лечението му, така и поради повишената информираност на хората за неговите симптоми и навременното обръщане към лекар.

Защо е важно веднага да търсите лекарска помощ

Веднага, щом възникнат съмнения, че вие или ваш близък получава инфаркт, търсете спешна лекарска помощ. Клетките на сърдечния мускул загиват за минути след преустановяване на снабдяването им с кръв. В началото процесите са обратими и сърдечната атака може да приключи максимално благоприятно за болния.

Колкото по-бързо страдащият получи лекарска помощ, толкова по-голяма е не само вероятността да преживее инфаркта, а да има нормален живот след него.

Затова дори и да не сте много сигурни в симптомите, по-добре потърсете помощ на момента, вместо да изчаквате, докато стане късно.

Симптоми при инфаркт

Представяте си вероятно десетки филмови герои, които се хващат с две ръце за гърдите и се строполяват.

Болката е водеща

Но тя се преживява доста индивидуално. Общото е, че повечето пациенти я описват като започваща зад гръдната кост, стягаща, притискаща, силна, на моменти непоносима. Най-често симптомите при миокарден инфаркт са същите като при исхемичната болест, но са по-силни и продължителни (повече от 30 минути). Ако болката не преминава от медикаменти, дори и леко да се успокоява; ако продължи над половин час – понякога часове, най-вероятно става дума за инфаркт.

Разпространението й също е характерно. Обикновено ирадиира в лявата част на тялото – към предмишницата, рамото и ръката, гърба, врата и челюстта. Понякога може да се разпростре и към дясното рамо и ръка или пък да я смятате за продължителна болезненост в стомаха.

Дори основната типична болка да я няма, всеки внезапен, необясним и/или нарастващ дискомфорт в изброените области е знак, че нещо не е наред и е добре да потърсите лекар.

Задух

Страданието на сърцето е причината за недостига на кръв във всички жизнени органи – включително белите дробове. Функцията им се влошава.

От друга страна силната болка в гръдния кош кара болния несъзнателно да поема по-малко въздух.

Замайване, влошаване на съзнанието, загуба на съзнание

Недостигът на хранителни вещества и най-вече на кислород променя работата на мозъка. Това е съпроводено с промяна в съзнанието, когнитивните процеси, ориентацията. Влошаването на мозъчните функции се забелязва лесно, често се случва болният да колабира.

Други
  • Аритмия.
  • Страх, усещане за опасност.
  • Силна умора, прималяване, изтощеност.
  • Студена пот и бледна, хладна кожа. Гадене и повръщане.
  • Стомашни киселини.
Нетипични симптоми

Проблемът е, че понякога симптомите напълно липсват или са нетипични. Случва се обикновено при по-възрастни, при диабетици и жени.

Ранни симптоми на инфаркта

Когато имате регистрирано сърдечносъдово заболяване, вие в известна степен сте подготвени и познавате симптомите на сърдечната атака. Но има ранни признаци, които се появяват доста преди инфаркта и са предупреждение за здравите, уж, хора да вземат мерки.

  • Появяваща се и изчезваща болка в гърдите, гърба, раменете, ръцете, врата, ушите и челюстта.
  • Световъртеж и задух.
  • Задържане на течности, подуване на краката и болезненост.
  • Еректилна дисфункция.
  • Тотална умора и изтощение.

Когато се появяват често един, два или няколко от тези симптоми, е знак, че имате нужда от помощ.

Според статистиката около 6000 души годишно у нас си отиват от остър миокарден инфаркт. Не е трудно да се сметне, че това са 16 – 17 човека всеки ден. В същото време инфарктът е предотвратим, ако симптомите му се разпознаят достатъчно рано.

Антитромбоцитната терапия с ники дози ацетилсалицилова киселина намалява риска от миокарден инфаркт с 48%. След консултация с кардиолог, за да се разреди кръвта и да се облекчи кръвоснабдяването на сърцето, може да използвате азпизал, в подходящата за вас дозировка или най-често една таблетка вечер.

Homepage

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *