Как да приготвяте храната при висок холестерол и високо кръвно

 

Когато лошият холестерол в кръвта ви е над нормата, а артериалното налягане е доста над референтните стойности, ви се налага да спазвате строга диета. Нещо повече – налага се тя да стане постоянният ви начин на хранене.

Достатъчно ли е само да подбирате добре продуктите

Балансираното хранене съвсем не се изчерпва с правилните продукти. И най-полезните могат да бъдат съсипани и да станат вредни при неправилно приготвяне. Точно затова са ви забранени фабричните храни. Топлинната и химическа обработка, добавените хидрогенирани мазнини, захар, сол и синтетични подобрители, овкусители, оцветители, консерванти и т. н. ги лишават от полезните съставки и ги превръщат в носители на опасни вещества и ,,празни‘‘ калории.

Не бива да повтаряте тази грешка в къщи. Още повече, че качествената храна е по-скъпа и изисква щадящата обработка, за да си остане качествена.

Забравете за пърженето

Пърженето се извършва в мазнина, нагрята до висока температура. Видимият резултат е примамливо изглеждащи картофки, кюфтенца, бухтички и т. н. Невидимият са промените в химическия състав и структурата както на продуктите, така и на използваните мазнини. Те се окисляват, отделят се свободни радикали, изключително агресивни към клетките на тялото. Причиняват промени и предизвикват мутации, които пък са в основата на ускореното стареене на организма и появата на туморни новообразувания.

При пърженето иначе полезната аминокиселина аспаргин се превръща в акриламид. Това съединение е с висок канцерогенен потенциал и е под специално наблюдение от страна на Световната здравна организация, Международната агенция за изучаване на раковите заболявания и държавните органи на доста от развитите страни. Така вредни се оказват дори иначе здравословните зеленчуци.

Самите продукти се пропиват с мазнина, която увеличава не само калорийния прием, без да си давате сметка за това, но повишава нивата на лошия холестерол в кръвта и кръвното налягане. Не използвайте отработеното масло за пържене по няколко пъти и не го влагайте в други ястия. Освен всичко друго дразни изключително стомашно-чревния тракт и затруднява храносмилането.

Пърженето при фабрично приготвените храни и в заведенията за бързо хранене най-често се извършва с хидрогенирани растителни мазнини – така наречените трансмазнини, което допълнително повишава вредността им.

Как да приготвяте храната

Когато приготвяте едно ястие бързо, го правите при висока температура. Тя предизвиква значителни промени в състава и структурата на продуктите, често разрушава ценните хранителни вещества и стомахът се пълни, но организмът изпитва дефицит – примерно на витамини. Бавното готвене осигурява качествено хранене. Къкренето на гозбата на ниска температура изисква часове, но пък запазва до максимум полезните съставки и вкусовите качества. Дори производителите на модерните готварски печки, котлони и фурни вече задължително влагат в изделията си функцията „бавно готвене“.

Задушаването, варенето, приготвянето на пара, печенето с умело добавяне на разнообразни естествени подправки осигуряват вкусно меню и без да прибягвате до пържене. Използвайте както модерни кухненски съдове, в които се готви с малко мазнина, така и глинени. В тях манджите стават изключително вкусни и здравословни.

Реабилитирани са за готварски цели твърдите животински мазнини – мас и масло. Оказва се, че поради наситения си характер, са много по-устойчиви на високите температури от ненаситените растителни. Ако понякога държите да приготвите традиционна рецепта без промени, при запържването добавяйте малко вода и го правете под капак.

Отстранявайте мазнините

Често дори по иначе крехкото месо има парченца тлъстина. Когато сте с холестерол и високо кръвно налягане, по-добре ги махнете предварително. Задължително отстранявайте кожата на птиците и рибата заедно с подкожните тлъстини.

Печете месото с подложена в тавичката скара, за да се отцежда мазното, без да попива в него. Когато го извадите, поставете го върху салфетка. Така ще намалите до минимум мазнините в храната си. Използвайте колкото е възможно повече сурови или слабо обработени зеленчуци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *