Как да почивате не само през отпуската

 

Сезонът на летните отпуски е към края си. Ако вашата ваканция е била в началото на лятото, вече си давате сметка, че тя съвсем не ви е достатъчна, за да сте бодри, отпочинали и заредени цели 12 месеца. А идва най-активният сезон в годината – с най-много служебни ангажименти и натоварване.

Почивайте повече от веднъж годишно

Обичайният ежедневен ритъм, разпределянето на силите между работата и домашните задължения, стремежът непрекъснато да сте на ниво, да отговаряте на определени стандарти и очаквания, изтощава тотално. Нервите се опъват до крайност. Честото недоспиване допринася за натрупването на свръхумора и отслабва организма. Десетина-петнадесет дни веднъж за цялата година са твърде малко за пълноценно възстановяване и презареждане.

Необходимо е освен голямата лятна ваканция периодично да правите по-кратки почивки. За целта можете да си оставите няколко дни от годишния отпуск, които да комбинирате със съботите и неделите, да се възползвате от по-продължителни празници. 3-4 дни, прекарани далече от дома и офиса, ще ви се отразят чудесно.

Възползвайте се от всеки уикенд и отделяйте по малко време за себе си. Ако трябва, планирайте седмичното почистване и пазаруване през другите дни, включете всички членове на семейството. В събота и неделя посветете време на близките си – излезте на разходка, на обяд, разговаряйте. Задължително си заделете няколко часа, в които да вършите само това, което е приятно и релаксиращо за вас лично.

Правете само това, което ви харесва и ви отпуска

Всеки ден се подчинявате на ред правила, изисквания, норми. Освободете се максимално от тях през отпуската. Идете на място, което харесвате, с хора, с които се разбирате. Ако и в тези броени дни се съобразявате и търпите неприятни вам личности на място, което ви потиска, ще се върнете по-уморени и изнервени, отколкото сте заминали.

Предпочитате лукса? Позволете си хотел. Липсва ви природата? Идете на къмпинг. Спете, колкото ви се спи. Мързелувайте или спортувайте, четете книга край брега или правете дълги планински преходи. Всеки си почива по различен начин и има свои любими занимания – сега е времето да им се отдадете или да намерите нови.

Работата и почивката

Ако ще си вземате „домашно“ и за през отпуската, по-добре останете на работното си място. Идеята е да се откъснете от обичайните ангажименти, натоварване, стрес. На служебния имейл активирайте автоматичен отговор, че сте в отпуск. Оставете служебния телефон вкъщи. Не мислете непрекъснато за свършеното и несвършеното. Задължително е да забравите за малко деловите си задължения, за да сте по-продуктивни и креативни след това. Не правете грешката през цялата отпуска да мислите за работата, а като се върнете – за провалената отпуска.

Предвиждайте нуждата от адаптация

Около два дни трае адаптацията от деловото ежедневие към ваканционната освободеност. Минимум толкова ви трябват и за обратния преход.

Когато вечерта късно се приберете от почивката, а сутринта рано вече сте на работното си място, твърде вероятно е да преживеете това, което специалистите наричат депресия след отпуската. Характеризира се с вялост, отпуснатост, апатичност, липса на съсредоточеност, усещане за умора. Разбира се, трае само няколко дни – до седмица, но ако можете да си го спестите, спестете си го. Достатъчно е да предвидите ден-два, в които да си останете в къщи и полека да се върнете към обичайното ежедневие.

И не забравяйте да си осигурявате кратки почивки поне няколко пъти преди следващата отпуска!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *