Как да измервате правилно кръвното си налягане

 

Ако сте принудени постоянно да следите кръвното си налягане, може би ви се е случвало да ви притесняват често вариращите стойности при измерване. Чудите се, дали апаратът е повреден, или нещо се случва с вас.

Защо стойностите на кръвното налягане варират

Кръвното налягане е функция от работата на сърцето и състоянието на кръвоносната система. То варира не само според възрастта и здравословното състояние, но и в различните часове на денонощието, в зависимост от интензивността на физическите и/или умствени натоварвания. Поводи за повишени стойности са стресът, преяждането, кафето и тонизиращите напитки, алкохолът, тютюнопушенето и т. н. Дори пълният мехур може да повиши леко налягането.

Затова е съвсем нормално в зависимост от ситуацията при или след която измервате кръвното си налягане, да получавате различни стойности.

Кога да мерите кръвното

Препоръчително е да го правите сутринта, когато сте добре разсънени, но още не сте станали, не сте пили кафе или чай и не сте пушили. Ако се налага двукратно мерене през деня, нека второто да е в късния следобед или надвечер.

Добре е измерването да е преди или поне половин-един час след хранене или след сериозна физическа активност.

Преди самото измерване поседете пет-десет минути в покой.

Препоръки за адекватно измерване на кръвното налягане
  • Седнете удобно на стол, облегнете се и стъпете на пода, не кръстосвайте краката. Облегнете ръката така, че предмишницата ви да е на нивото на сърцето. Не говорете, не дъвчете, стойте мирно и спокойно.
  • Ако маншетът не ви е по мярка, ще мери неточно – с по-високи стойности, ако е малък, и с по-ниски, ако е голям. Поставете го директно върху кожата така, че краят му да е около два сантиметра над свивката. Най-добре е да освободите ръката от ръкава. При навиване той често притиска артерията и показанията не са точни.
  • След първото измерване изчакайте няколко минути и го измерете още веднъж. Обикновено втория път стойностите са по-ниски и се приемат за по-точни. Можете да го измерите и трети път след още няколко минути. Би трябвало второто и третото измерване да са почти еднакви или да приемете за меродавна средно аритметичната им стойност.
  • Проверете налягането на двете ръце. Разлика до около 10 mm Hg се смята за нормална. Ако има чувствителна разлика, потърсете лекар. Обикновено кръвното налягане се измерва на лявата ръка.
Какъв да бъде апаратът

На първо място трябва да е достатъчно качествен и сертифициран според европейските изисквания за медицинска употреба. Дали да е механичен или електронен, изберете според собствените си умения. Точното отчитане с механичните апарати изисква добра предварителна подготовка, отличен слух и зрение. Някои апарати – както от единия, така и от другия вид – често са неточни, развалят се бързо и в дългосрочен план излизат скъпо за здравето ви, защото ви лишават от възможността за добър контрол на хипертонията. Винаги, когато имате съмнение за точността можете да се
обърнете към гаранционния сервиз, където ще калибрират апарата ви.

Апаратите за китка са по-подходящи за млади хора. Ако въпреки младежката ви възраст се налага да следите кръвното си налягане не профилактично, а поради здравословни проблеми, по-добре е да разчитате на такъв за предмишница.

Макар че модерните апарати имат памет за определен обем данни, по-добре водете дневник на измерванията, който при нужда ще помогне на лекаря ви – особено ако страдате от така наречената „хипертония на бялата престилка“ – склонността на пациента да вдига кръвно при измерване в лекарския кабинет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *