Какво трябва да знаете за инсулта

 

Не е сигурно, кое плаши повече хората – инфарктът или инсултът (апоплектичен удар). Оцелелите след инсулт твърде често се инвалидизират в една или друга степен. Имат нужда от чужда помощ или обслужване за обичайните ежедневни дейности. Възстановяват се трудно и често са принудени да започнат да учат елементарни неща съвсем отначало – като деца. По смъртност в световен план мозъчният удар дели първите три места с инфаркта и рака. Мъжете по-често претърпяват инсулт и поредица от инсулти. Но пък жените по-често умират от него.

Кои са основните неща, които трябва да знаете за инсулта?

Видове инсулти

Инсултите са два основни вида. Единият е исхемичен – мозъчните клетки загиват поради липса на кислород, причинена от намаляване или спиране на кръвоснабдяването. Това, както и при инфаркта, се случва поради запушване на кръвоносен съд. Почти 75% от инсултите са исхемични.

Хеморагичният се причинява от кръвоизливи при разкъсване на кръвоносен съд. Това предизвиква повишаване на вътречерепното налягане и в същото време оставя голяма част от мозъчната тъкан без кръвоснабдяване. Главните причини за хеморагичния инсулт са високо кръвно налягане, аневризми или травми. Той е по-рядък от исхемичният, но пък е по-смъртоносен в първите 24 часа. Почти половината случаи завършват със смърт.

Прогнозите за инсулта

Те зависят от мястото, на което се случват, и от големината на поразения участък. Ако неочаквано и без конкретна причина започнете да изпитвате слабост в някои от крайниците или се появят едва забележими проблеми в говора, добре е да потърсите консултация от специалист. Това може да са последици от микроинсулт. По-сериозните случаи водят до невъзможност за членоразделно говорене, пареза, парализа, смърт.

Рискови фактори за инсулт
  • Вече преживян инсулт.
  • Генетична предразположеност – ако в рода си имате болни или починали от инсулт, бъдете внимателни. Следете кръвното си налягане и нивата на холестерола, триглицеридите и хомоцистеина (естествен продукт на обмяната на белтъците, който в определени случаи се натрупва и уврежда мозъка и кръвоносните съдове). Грижете се за здравето на кръвоносните съдове. Опитайте се да водите здравословен начин на живот.
  • Заболявания – сърдечносъдови и диабет, високо кръвно налягане, атеросклероза и др.
  • Възраст – мозъчният удар е толкова по-вероятен, колкото по-възрастен е човек. Рискът започва да нараства над 40 години. Над 65 той вече достига около 70% и продължава да се увеличава. Въпреки, че е рядкост в по-млада възраст, се случва дори и при деца.
  • Начин на живот – обичайните заподозрени, виновни за сърдечносъдовите заболявания, атеросклерозата, хипертонията – са на първо място и тук. Напрегнато и стресово ежедневие, алкохол, упойващи вещества и цигари, мазна, обилно подсладена или подсолена и тестена храна, малко сън и липса на пълноценна почивка, обездвижване и затлъстяване са рискови фактори, които са напълно във ваш контрол.
  • Рисков фактор за мъжете може да е разводът и загубата на работа, при жените – приеманите като противозачатъчни или при хормонозаместителна терапия хормони. При определени условия застрашаващи състояния са менопаузата и др.

Значителна част от рисковите фактори, водещи до инсулт, няма как да бъдат избегнати. Но със сигурност ще намалите общия риск, ако неутрализирате поне тези, които зависят от вас. Още повече, че промяната на начина на живот със сигурност поставя под контрол хипертонията и атеросклерозата, както и инсулиновата резистентност. А тези три състояния са стъпало към много и сериозни проблеми – сърдечни болести, диабет, инсулт и т. н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *