Какво представлява лошият холестерол

 

Какво представлява холестеролът

Холестеролът е мазнина, едно от биологично значимите съединения в човешкия организъм. Той се включва в изграждането на клетъчните обвивки и е безусловно необходим за доброто им състояние и функциониране. Участва в синтеза на хормоните на надбъбречните жлези и половите хормони (и на тестостерона), на киселините, отделяни от жлъчката, на витамин D и на още множество вещества. Помага за усвояването на мастноразтворимите витамини.

Поради изключителната му важност, организмът го синтезира сам до около 80-85%. Останалата част се набавя от храната. Понеже холестеролът не се разтваря във вода, за да стигне до прицелните си клетки и тъкани, той се свързва с белтъчини. Получените частици се наричат липопротеини. Едни от тях са с ниска плътност (LDL), а други – с висока (HDL). Холестеролът в частиците с ниска плътност (LDL) се движи от черния дроб към клетките и органите, а този в частиците с висока (HDL) – обратно – от тъканите към черния дроб.

Кой холестерол е „лош“

Холестеролът в липопротеиновите частици с ниска плътност е около 70% от общия. Поради не напълно изяснени причини той понякога става твърде много и започва да се натрупва като плаки по кръвоносните съдове. Под тяхно влияние се влошава кръвообращението и нараства рискът от инфаркт и инсулт. Затова го наричат още „лош“ холестерол.

Холестеролът, носен от липопротеиновите частици с висока плътност (HDL) почиства до голяма степен наслояванията на лошия и затова е наречен „добър“.  Смята се, че когато високият общ холестерол е за сметка на висок добър, той не представлява проблем. Проблемите започват, когато лошият холестерол е по-висок от нормата, а добрият – по-нисък.

Какво предизвиква повишаване на лошия холестерол (LDL)

Трудно е да се говори за конкретни причини. Вече са отхвърлени твърденията, че има пряка зависимост между храненето и повишаването на холестерола. Още повече, че съществува добър регулативен механизъм и собственото му производство е обвързано с приема му с храната. При здрави хора повишеното количество, приемано от храната, намалява собственото производство и обратно – ниското съдържание на холестерол в  храната се компенсира от повишен синтез в черния дроб.

Все повече се налага мнението, че причините са в наследствеността. Нивата на LDL могат да се повишат при хипертония, заболявания, увреждащи бъбреците, щитовидната жлеза, черния дроб, и др. Приемът на някои лекарства доказано се отразява неблагоприятно. Нездравословният начин на живот също води до критично висок LDL.

Рискови фактори за повишен лош холестерол
  • Обездвижване и ниска до липсваща двигателна активност.
  • Злоупотреба с храна и нездравословно хранене – с много мазнини и трансмазнини в менюто.
  • Продължителен стрес.
  • Затлъстяване (макар че може да се срещне и при слаби хора).
  • Тютюнопушене, алкохол и особено прекаляването с тях.
  • Възраст и пол – до определен момент по-поддатливи са мъжете, но след менопаузата холестеролът при дамите бързо нараства.

Преобладаваща част от рисковите фактори за повишаване на лошия холестерол са напълно във властта ви и с малко повече упоритост можете да ги контролирате така, че да държите LDL в здравословни норми. Имайте предвид, че при риск за инфаркти и инсулти, можете да разчитате и на азпизал. Ако въпреки усилията ви това не се получава, явно е наложително да се търси причината другаде – в наследствените фактори или в непроявено още заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *