Какво представлява исхемичната болест и кои са рисковите фактори за нея

 

Сърцето е централният орган на кръвоносната система и от неговата работа зависи храненето на всички тъкани и органи и снабдяването им с кислород.

Коронарните кръвоносни съдове

То притежава собствена кръвоносна система – коронарната. Тя доставя на клетките на сърдечния мускул хранителните вещества и кислорода, необходими за поддържане на здравето му и изпълнение на интензивната му работа и отнася крайните продукти от тяхното разграждане.

Главните съдове са лявата и дясна коронарни артерии . Те се разклоняват и завършват с гъста мрежа от капиляри. Обработената кръв се оттича по Табезиевите вени, предните и тези на венечния синус.

В зависимост от степента на развитие на коронарните артерии се наблюдават десен, среден и ляв тип кръвоснабдяване на сърцето. Най-чест е средният тип, когато двата съда са равномерно развити. Ляв или десен тип кръвоснабдяване е налице, ако съответната артерия и клоновете й са по-развити от другата.

Исхемична болест на сърцето

Когато коронарните съдове, хранещи сърдечния мускул, по някаква причина не доставят необходимото количество кръв, се влошава храненето на тъканите и се нарушава очистването от отпадните продукти на обменните процеси. Намалява доставяният кислород , което пък влошава обмяната в клетките.

Когато причината е спазъм на артериите, който бързо отшумява, няма сериозни последствия. Но когато по тях се отлагат атеросклеротични плаки, луменът им (светлият отвор) намалява. Кръвоснабдяването се променя трайно с тенденция към непрекъснато влошаване. Като следствие отслабват функциите на сърцето, стига се до некроза на тъканите му.

Запушването на коронарните артерии или клоновете им със съсирек спира рязко притока на кръв, променя остро работата на мускула, настъпва инфаркт. Лишената от кръвоснабдяване част на сърцето се уврежда и загива.

Симптоми

Най-типичните симптоми при исхемична болест са сърцебиене, лесна умора, слабост, изпотяване със студена пот, задух, гадене и повръщане при болка. Болката се появява обикновено при натоварване на сърцето – с физически усилия или бурни емоционални преживявания, преяждане. Но може да се прояви и при покой, дори при сън.

Усещането е за силно стягане на гърдите, обикновено започва зад гръдната кост и се разпространява към лявата част на тялото – предмишница и ръка, врат, гръб, челюст. Повлиява се от медикаменти и не трае дълго. Ако продължава над половин час и не се успокоява от лекарства, е голяма вероятността да преживявате инфаркт.

Рискови фактори за исхемична болест
  • Генетична предразположеност – това е наследена склонност към нарушения в метаболизма на мазнините, атеросклероза, хипертония, диабет и др.
  • Атеросклероза и запушване на коронарните съдове.
  • Високо кръвно налягане и уврежданията, причинени от него.
  • Диабет – усложненията му (особено когато е нелекуван) водят до хипертония и повишаване на холестерола.
  • Наднормено тегло и затлъстяване – влошава всички жизнени показатели, натоварва допълнително сърцето, като в същото време причинява високо кръвно, високи нива на кръвна захар, масти и холестерол в кръвта.
  • Обездвижване – стои в основата на затлъстяването и появата на вече изброените рискови фактори.
  • Небалансирано хранене – води до повишено артериално налягане, увеличава триглециридите, холестерола, захарта в кръвта.
  • Стрес – натоварва сърцето, вдига кръвното, лошия холестерол и т. н.
  • Тотюнопушене и алкохол – нарушават метаболизма на мазнините и увеличението им в кръвта, повишават кръвното налягане. Специално тотюнопушенето ускорява сърдечния пулс и увеличава потребността на сърцето от кислород, което – при вече съществуваща исхемия – усложнява допълнително положението.
Профилактика на исхемичната болест

С оглед рисковите фактори, профилактиката и забавянето на развитието на исхемичната болест на сърцето е напълно реална. В същото време тя затруднява повечето хора, защото изисква качествена промяна на начина им на живот и на навиците им.

На практика, като се изключи наследствената предразположеност, всички останали фактори са зависими от поведението и волята ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *