Какво означава здравословно хранене

 

azpizal-zdravoslovno

Здравословното хранене е една от най-обсъжданите теми през последните години. За него непрекъснато говорят и лекарите, когато ви съветват как да лекувате една или друга болест.

Какво се крие зад фразата „здравословно хранене“

За съществуването и развитието си организмът има нужда от определени хранителни вещества. Основните са белтъчините, мазнините и въглехидратите. В малки количества, но не по-малко важни, са витамините, минералите и някои биоактивни вещества.

Здравословно е храненето, което доставя на тялото всичко необходимо за постоянната обмяна на веществата в точните количества и пропорции и изключва онова, което е ненужно, натоварващо или вредящо. В същото време то трябва да дава оптимално количество енергия (калории) без недостиг, но и без излишества. Затова като синоним на „здравословно“ се използва и „балансирано“ хранене.

Пренебрегването на която и да е група хранителни вещества за сметка на останалите не води до нищо добро. Дори когато консумирате мазна и висококалорична храна, може да се окажете недохранени – ако не ви достигат белтъчини, които са градивният материал за клетките и тъканите. Тоталният отказ от мазнини няма да ви направи по-здрави и по-стройни – те са нужни за производството на хормони, без които нормалният живот е невъзможен. Въглехидратите също имат своята незаменима роля – и то не само като бърз и предпочитан от тялото енергиен източник.

По същия начин стоят нещата и при приема на минерали и витамини. Както излишъкът, така и недостигът им са нежелани и опасни.

Има ли различни варианти на здравословното хранене

При здравите хора балансираното хранене не предвижда съществени ограничения в рамките на разнообразните, щадящо приготвени и нерафинирани продукти. Категоричните забрани касаят само трансмазнините (хидрогенираните мазнини), бялата рафинирана захар и брашното, солта, синтетичните подобрители. Това е така наречената обща диета.

Когато вече има проявено заболяване, нещата изглеждат по-различно. Специализираните диети са разработени на базата на балансираното хранене със силно ограничаване на храни, чийто състав стимулира влошаване на съответната болест и наблягането на такива, които с действието си облекчават и подобряват конкретното състояние. Така при диабета са забранени продуктите, богати на захар и с висок гликемичен индекс, при повечето стомашни заболявания – пикантните, които дразнят стомашните лигавици и/или са трудносмилаеми.

При болестите на сърдечно-съдовата система главната специфика на лечебното меню е драстичното ограничаване на приема на продукти от животински произход с високо съдържание на наситени мастни киселини и холестерол, на сол и алкохол. В същото време са необходими повишени количества на магнезий, калций и калий, което означава много зеленчуци и плодове. Препоръчително е продуктите от рафинирано брашно да се заместят с пълнозърнести. Добър избор са бобовите и ядките – по малко – поради високата им калоричност. В някой случай (например за намаляване риска от миокарден инфаркат) профилактично след лекарско мнение можете да приемате и азпизал.

Здравословното хранене и калориите

Храната, освен на необходимите за обмяната вещества, е източник и на енергията, нужна за поддържане на жизнените процеси и човешката дейност. Когато се храните така, че успявате да свършите всичко, с което се заемете, не се чувствате преуморени и отпаднали, не отслабвате и не напълнявате, значи поддържате оптимален калориен баланс. Изразходвате енергията, която приемате, и не остава нищо за натрупване.

Недостигът на калории води до лесна уморяемост, отпадналост, трудно възстановяване и в продължителен план – загуба на тегло – независимо дали е необходимо. Излишъкът им се натрупва като енергиен запас във формата на подкожни тлъстинки, които пък стават рисков фактор за ред аномалии в обмяната и последващи заболявания.

Затова балансираното хранене има за задача да осигурява и оптималното количество калории, които са ви необходими в ежедневието, без излишъци, но и без дефицит.

Изглежда като проста математика – колкото калории се внасят, толкова се и изразходват. Трябва да имате предвид обаче, че индивидуалните особености като пол, възраст, генетична предразположеност, метаболизъм, стрес и др. също оказват влияние върху тялото ви.

Какво да направите, за да се храните здравословно? Вгледайте се в чинията си и обърнете внимание – какво ядете и какво трябва да промените. И направете промените, преди да се стигне до там, че да ви ги препоръча лекарят. Ще ви е от полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *