Какво не знаете за холестерола

 

Характеристика на добрия холестерол (HDL)

Вероятно вече сте чували, че за разлика от високия лош холестерол, високите нива на добрия са полезни. Знае се, че HDL и неговата основна протеинова съставка – аполипопротеин, са отговорни за процеса, чрез който свободният холестерол се извлича от периферните тъкани, пренася се обратно в черния дроб и се елиминира през жлъчните пътища.Така се почистват кръвоносните съдове от LDL (лошия) и намалява опасността от болестите на сърдечно-съдовата система.

Много ниските нива на HDL водят до заплашително повишаване на сърдечния риск. Освен това ниският HDL означава висок LDL (лош) дори когато общият холестерол е около нормата.

Модерните изследвания на HDL сочат, че той има и допълнителни качества, които играят важна роля за здравето на организма:

 • действа като антиоксидант,
 • има имуномодулиращи свойства,
 • има протективен ефект върху ендотелните клетки,
 • има антитромбозен ефект,
 • проявява противовъзпалителен ефект.
Еднозначно добър ли е добрият холестерол

Все по-често се поставя въпросът, колко висок може да е добрият холестерол, и дали в един момент твърде високата му концентрация няма да стане опасна. Макар и все още малко, има изследвания, посветени на темата, и те показват, че е по-добре нивата на HDL (добрия холестерол) да не надхвърлят прекалено референтните.

С напредване на проучванията върху холестерола, се оказва, че поведението му е много по-сложно от предполаганото и в познатите рамки на добрия и лошия се откриват съществени различия. При тежки хронични болести – диабет, бъбречни проблеми, ревматоидни ставни страдания, характеристиките на HDL (добрия холестерол) са доста специфични и протективните му функциите са съществено нарушени.

И лошият холестерол не е просто лош

В рамките на досегашния лош холестерол – LDL, също се откриват поне две модификации. Едната от тях се счита за значително по-опасна от другата. Оказва се, че точно тази форма на LDL е много чувствителна към трансмазините и рафинираната захар в храната и е виновна за плаките.

Характерна е за хората от по-развитите страни и е следствие от типичния модерен начин на живот с употреба на рафинирани храни и хранителна индустрия, използваща много химия и трансмазнини. Причините се крият още във високото ниво на обездвижване, при което човек изминава хиляди километри, без да става от седалката на колата или самолета, постоянно високите нива на стрес и напрежение и изобилие от вредни вещества – алкохол, опиати, цигари, замърсяване.

Разликите между двете форми не се хващат при стандартните лабораторни изследвания.

 • Когато те показват висок LDL, но и висок HDL, а триглицеридите са ниски, означава, че в кръвта ви преобладава по-безопасната форма на LDL.
 • Ако обаче високият LDL е съпроводен с нисък HDL и високи нива на триглицериди, налагат се спешни мерки, защото при вас рискът от сърдечносъдови заболявания и инфаркт е повишен.
Как да се поддържат нивата на холестерола в норма

Ще се справите, ако противодействате на рисковите фактори.

 • Спортът и физическата активност с акцент върху аеробните тренировки е едно от условията. Ако никога досега не сте спортували, увеличавайте натоварването постепенно, докато стигнете до поне по половин час дневно упражнения, бягане, колоездене, плуване, бързо ходене и т. н. В случая са решаващи не високите натоварвания, а продължителността им.
 • Храненето трябва да е пълноценно, без трансмазнини, с ограничени наситени мазнини, захар, сол, и да включва много богати на фибри храни – пълнозърнести, ядки, плодове и зеленчуци. Избягвайте тлъстите меса, включете повече риба и се старайте да балансирате добре менюто си. Недостигът на основни хранителни вещества пречи на възстановяването на организма, понижава нивата на добрия холестерол и повишава тези на лошия.
 • Намалете драстично алкохола и тотюнопушенето.
 • Приемайте лекарства и хранителни добавки само след консултация с лекаря си. Проверете дали няма да ви е от полза приемът на азпизал с активно вещество ацетил салицилова киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *