Какво знаете за неконтролираната хипертония

 

Защо да контролирате кръвното налягане

Няма човек, който да не се съмнява във вредността на високото кръвно налягане. В същото време се наблюдава интересна закономерност, свързана с лечението му. Тя е установена както от специализираните изследвания, така и от ежедневния опит на лекарите:

  • Едва половината от всички, страдащи от хипертония, знаят за заболяването си.
  • Само половината от знаещите се лекуват.
  • Не повече от половината от лекуващите се успяват да контролират артериалното налягане в норма. Простите сметки показват, че това всъщност са едва 12,5% от всички хипертоници.

На всеки сто човека само 12-13 полагат грижи за контрол на хипертонията.

Смятате, че няма особено значение, дали кръвното ви е с десетина деления нагоре или надолу? Проведено е изследване върху болни с диабет тип 2 (т. н. „старчески“). В контролната група наблюдаваните са поддържали 154/87 mm Hg. В друга група болните, подложени на адекватно лечение, постигнали като траен резултат 144/82 mm Hg. Оказва се, че пренебрежимите според повечето хипертоници 10 деления систолно и 5 деления диастолно налягане намаляват риска от смърт поради диабет с 32%, с 44% – риска от мозъчен инсулт, с 56% – риска от сърдечна недостатъчност.

Контролираната хипертония

Контролът върху хипертонията винаги се подчинява на индивидуалните характеристики на пациента. Какви да са прицелните нива, се определя от възрастта, пола, наследствените предразположености, съществуващите заболявания, натоварванията. Накратко – решаващ е общият здравен статус.

Контролирана хипертония означава да постигнете и поддържате нормални нива на кръвното си налягане, които максимално намаляват риска от усложнения, щадят сърцето, кръвоносните съдове и всички вътрешни органи.

Общото правило е, че колкото по-голям е рискът, толкова по-добре контролирано трябва да е кръвното. Ако за здрави хора на средна възраст, без констатирани заболявания 130/90 mm Hg изглеждат напълно приемливи, то при доказан диабет целта са нива около и под това. Те са препоръчителни и при бъбречна недостатъчност.

При изследване на опасностите, до които води хипертонията, е установено, че от 129 човека, преживели мозъчен удар, само един е бил с контролирана хипертония.

Неконтролирана хипертония

Ще рече, че не знаете за високото си кръвно налягане, че не го лекувате или липсва постоянен и системен контрол. Това е изключително опасно. Непрекъснатите колебания между понижаване (при прием на лекарство) и повишаване (когато не приемате лекарствата) са си по същество хипертонични кризи. Не бива да забравяте, че инсултът и инфарктът са естественият завършек в развитието на хипертонията.

Причини за лошия контрол на хипертонията

Може би сте чували да се говори за липса на къмплайънс (или така наречения нон-къмплайънс) при лечението на определен пациент. Става дума за това, че болният не се интересува от собственото си състояние, не следва предписаното му лечение и режим, не помага с нищо на лекарите. Накратко – не проявява съпричастност към лечението. Това често се дължи на липса на познания, ниска мотивация, липса на финансови средства и др.

Та липсата на къмплайънс е една от определящите причини за зле контролираната хипертония и всички последици от нея. Това значи, че не си пиете редовно лекарствата, не сте намалили солта, алкохола, цигарите. Не сте се отказали от мазните ястия и от бързата храна, пълна с трансмазнини и химия. Продължавате да се движите малко и да сте със свръхтегло.

Друга причина може да е грешно водено лечение поради недобре избран медикамент или неподходяща дозировка. Често се случва болният да приема лекарства, които отслабват или променят действието на средствата за контрол на хипертонията, но лекарят му да не знае за това.

Други възможни обяснения са, че виското кръвно налягане при вас е вторично, провокирано от сериозно системно заболяване, или че страдате от резистентна хипертония. И двата случая изискват специално внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *