Какво знаете за метаболитния синдром

 

Когато четете за сърдечносъдови заболявания и рисковите фактори за тях, често се споменава за затлъстяването, високото кръвно налягане, атеросклерозата, високите нива на кръвната захар, холестерола и триглицеридите – казано накратко – за метаболитния синдром.

Действието на всички клетки, тъкани, органи и системи е фино балансирано и болестни промени в работата на един елемент разстройват работата не само на най-тясно свързаните с него, но и на всички други. Най-често се случва с напредването на възрастта, когато възстановителните и защитни сили отслабват, а натрупаните грешки водят до функционални отклонения в работата на органите и системите. Един от примерите за това е метаболитният синдром.

Що е метаболитен синдром

Това е критично състояние на организма, при което

  • нивата на кръвната захар на гладно са повишени;
  • болният е с андрогенно затлъстяване (натрупване на тлъстини предимно около корема и талията) и с повишени висцеларни тлъстини. За опасна се смята обиколка на талията над (или равна на) 80 см за жените и над (или равна на) 94 см за мъжете;
  • кръвното налягане достига трайно 130/85 mmHg или е над тези стойности;
  • нивата на добрия холестерол НDL (високоплътен) са ниски,
  • нивата на триглицеридите в кръвта и на лошия холестерол са високи или пък вече вземате лекарства за свалянето им.

При наличие на три от тези симптома попадате в свръхрисковата група на хората с метаболитен синдром. Тя обхваща най-вече възрастни – над 60те, но все по-често включва и значително по-млади хора. Добрата новина е, че състоянието ви е обратимо. Лошата е, че ако не промените начина си на живот, сте на крачка от тежки заболявания – сърдечносъдови и диабет. Всяко от тях само по себе си силно влошава качеството на живот, уврежда други органи и системи и често завършва зле. Комбинацията им е повече от опасна.

Рискови фактори за метаболитния синдром

На първо място са генетичната предопределеност и възрастовите промени, с които няма как да се борите. Всички останали са въпрос на стил и начин на живот.

Като най-сериозен от контролируемите рискови фактори се сочи затлъстяването, макар че има и малък процент хора (около 5%), които развиват МС при нормално тегло. За сметка на това няма човек с метаболитен синдром, който вече да не е с инсулинова резистентност. И двата фактора са във връзка помежду си и са пряко зависими от начина на хранене и от обездвижването.

Множество изследвания и наблюдения показват, че корекцията на менюто по посока намаляване на мазнините и бързоусвоимите въглехидрати и поне 30 минути физическа активност дневно подобряват инсулиновата чувствителност, намаляват ефективно и трайно теглото, подобряват кръвното налягане, нивата на триглицеридите и холестерола.

Усилията ви да промените начина си на живот, направени навреме, могат да предотвратят или обърнат метаболитния синдром до нормализиране на жизнените показатели. Освен на храненето и физическата активност, обърнете внимание на тютюнопушенето и алкохола. Най-добре е напълно да се откажете от тях.

Метаболитният синдром не е присъда, но е много близо до нея. От вас зависи да я избегнете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *