Какво знаете за атеросклерозата

 

Когато се говори за атеросклероза, неминуемо става дума за холестерол. Атеросклерозата и холестеролът са свързани. Но как точно се случва това и дали само холестеролът е виновен?

Какво представлява атеросклерозата

Смята се, че атеросклерозата е зависима от смущения в мастния метаболизъм и се изразява в отлагане на мастни вещества по стените на кръвоносните съдове – големите и средни артерии, което пък възпрепятства основните им функции – пренасяне посредством чистата кръв на кислород и хранителни вещества до всяка клетка и орган на тялото.

Причините за възникването не са напълно изяснени, но сред най-честите са генетична предразположеност, възраст, повишено напрежение върху стените на артериите от постоянно високо кръвно налягане, травми, висок холестерол, повишена кръвна захар при диабет, агресивни вещества, съдържащи се в поглъщания тотюнев дим и алкохола.

Първоначалните нарушения на гладкостта на стените увеличават скоростта на отлагане на мастни вещества, кръвни клетки и клетки на имунната система, опитващи се да почистят холестерола и превръщащи се в тези опити в „пенести клетки“. Накрая отлаганията се покриват от фиброзна тъкан, изградена от колаген и клетки на гладката мускулатура. Стените на съдовете се удебеляват и губят еластичността си.

Следват множество промени, които

  • увеличават плаките до силно намаляване лумена на артерията,
  • влошават храненето на тъканите,
  • създават предпоставки за възникване на тромбози.
Как се отразява атеросклерозата върху здравето ви

Боледуват големите съдове в бъбреците, в мозъка и крайниците, най-често поразени се оказват коронарните артерии и аортата.

Когато труднопроходими са коронарните съдове, лошото кръвоснабдяване води до сериозни сърдечни заболявания като миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, стенокардия.

Затлачването на артериите, отвеждащи кръвта до мозъка, причинява инсулти или сериозни нарушения в тъканите му, които от един момент нататък стават необратими.

Ако с намалена пропускливост са периферните артерии, лошото оросяване на крайниците предизвиква загуба на чувствителността им, болки, а понякога и гангрена.

Как се развива атеросклерозата

В крайната си форма тя се проявява над 40-50 годишна възраст, макар че все по-често склерозирали съдове се откриват при съвсем млади хора. Медиците смятат, че понякога процесите се развиват безсимптомно, докато се стигне до около 50% запълване на ширината на съда и намаляване с около половината на обема на преминаващата през него кръв.

Това е една от причините значителна част от инсултите и инфарктите да се случават на хора в така нареченото „пълно здраве“, което означава от една страна, че атеросклерозата при тях се е развивала безсимптомно и те не са разбрали, че са болни, или – от друга – че системата за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания у нас не винаги работи успешно.
Като се има предвид, че сред българските мъже смъртността от този тип заболявания е над средната за Европа, вероятно и двете предположения са верни.

Затова независимо от възрастта си, проверявайте нивата на холестерол в кръвта си веднъж годишно. Високите му стойности невинаги означават плаки в артериите, но в повечето случаи е точно така.

Добър начин за намаляване на риска от инсулти, инфаркти и тромбози е приемът на азпизал с активно вещество ацетилсалицилова киселина, Той разрежда кръвта, предотвратява тромбозите и улеснява кръвообращението. Задължително е преди приема му да се консултирате с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *