Какво е високо кръвно – рискови фактори, причини и профилактика

Хипертонията е често срещано заболяване. В болшинството от случаите протича безсимптомно и засегнатите дори не разбират за нея, докато не бъде установена при случаен преглед или поради вече увредени вътрешни органи.

Какво представлява хипертонията

Това е така нареченото високо кръвно налягане. Кръвта, придвижвайки се по кръвоносните съдове, упражнява върху тях определено налягане. То зависи както от изтласкваната от сърцето кръв, така и от състоянието на съдовете. Налягането при изтласкване на кръвта е по-високо и се нарича систолно или още артериално. При отпускане на сърцето е по-ниско и се нарича диастолно.

Добре е да се знае, че стойностите на кръвното налягане са много динамични. Те зависят не само от възрастовите и здравословни особености на човека, но и от храненето, от влиянието на промените в околната среда – включително денонощния цикъл, от нервното и физическо напрежение. Определящо е състоянието и пластичността на стените на кръвоносните съдове.

Причини за поява на високото кръвно налягане

Според произхода си хипертонията е първична и вторична. Вторичната се проявява като симптом на други заболявания. Тя се предизвиква от бъбречни заболявания и нарушения в работата на надбъбречните жлези, диабет, проблеми с някои от жлезите с вътрешна секреция (щитовидна), влошаване състоянието и функциите на артериите и т. н. Може да е последица и от приема на различни медикаменти – включително противозачатъчни. В този случай лечението на основното страдание поставя под контрол и високото кръвно налягане.

В повечето случаи за хипертонията не се открива никаква причина. Тогава се смята, че тя е първична и е самостоятелно заболяване. Необходимо е постоянно медикаментозно лечение, за да се държи кръвното налягане в норма и да не уврежда вътрешните органи.

Рискови фактори за развитието на хипертония

Най-важните рискови фактори са добре познати. Единствените, които не подлежат на контрол от страна на болния, е наследствеността и напредването на възрастта. Ако някой от родителите ви или друг близък е страдал от високо кръвно, твърде вероятно е да се случи и на вас. По-вероятно е да вдигнете кръвно на 50 отколкото на 20, макар че хипертонията непрекъснато се подмладява.

Контролът на всички други решаващи рискови фактори е напълно във възможностите на всеки. Става дума за:

  • Обездвижване и застоял начин на живот.
  • Свръхтегло и затлъстяване.
  • Консумиране на твърде мазни, пикантни и солени храни.
  • Стрес и повишено нервно напрежение.
  • Алкохол, пушене и прием на стимулиращи напитки и опиатни вещества.
Профилактика

Веднъж появила се, хипертонията не си отива. Тя може да бъде овладяна и контролирана
чрез промяна в начина на живот и постоянно приемане на изписани от лекар медикаменти.

Ако нямате генетична обремененост, имате много добри шансове да държите кръвното си налягане в норма. Необходимо е да повишите физическата си активност, за да укрепите здравето си като цяло и кръвопреносната система в частност.

Успоредно с това променете начина си на хранене. Приемайте само толкова храна, колкото ви е необходима за издръжка на енергийните нужди на тялото ви и обезпечаване на ежедневната ви активност. Вместо на количеството, заложете на качеството, за да осигурите на организма си всичко необходимо за пълноценна обмяна. Спрете да пушите и силно намалете приема на алкохол. Сведете солта до 3-5 г дневно.

Високото кръвно налягане е сериозен рисков фактор за инсулти и инфаркти, затова след консултация с лекаря си можете да приемате профилактично азпизал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *