Какво да очаквате след инфаркта

 

Инфарктът плаши хората с категоричността си. Те смятат, че дори и да оцелее някой след сърдечен удар, здравето му е съсипано, животът му – непоправимо увреден и с неясна продължителност. Да, случва се и това. Но има алтернатива – нормален живот в добро здраве и кондиция.

Бързата реакция е определяща за добрата прогноза при инфаркт

Главното от цяла група условия е бързата реакция, която да ограничи пораженията от запушването на артериалния съд.

При разпознаване на симптомите, повикайте веднага медицинска помощ. Стрийте или сдъвкайте една таблетка „Азпизал“ и я задръжте за малко под езика – ацетилсалициловата киселина разрежда кръвта. Ако пиете повече лекарства, опитайте да се свържете с личния си лекар, за да разберете дали и колко да приемете.

Задължително е транспортирането на пациента до най-близката клиника, която има капацитет за овладяване и лечение на инфарктни състояния.

Болнично лечение

Главната задача на болничното лечение при пациенти с инфаркт е да се намали риска от летален изход. Това става чрез премахване на болката и напрегнатостта, контрол върху евентуалните аритмии и отстраняване на условията за възникване на кардиогенен шок, сърдечна недостатъчност и др. Подаването на оксиген в първите 24 часа намалява хипоксията на тъканите. Болните не трябва да извършват никакви физически усилия с цел да се намалят кислородните потребности на миокарда. Особено важно е възстановяването на кръвообращението през увредения кръвоносен съд.

При някои пациенти ефективно е прилагането на коронарна ангиопластика, чрез която кръвоносния съд се разширява с катетър, за да се отпуши той и да се спаси сърдечния мускул. Процедурата трябва да се извърши възможно най-рано (до шестия час).

Лекарствена терапия е комплексна и включва болкоуспокояващи, вазодилататори, антикоагуланти и други с цел да се предотвратяват сърдечно-съдовите усложнения.

Поне една година след инфаркта е необходимо да се приемат антиагреганти, които не позволяват образуването на тромби. В противен случаи може да се стигне до ново запушване. След консултация с кардиолог може да взимате „Азпизал“, защото в ниски дози ацетилсалициловата киселина разрежда кръвта. Освен тях лекарят ви ще подбере най-подходящата за вас терапия.

Какво трябва да правите вие

На практика след излизането от болницата животът ви е във вашите ръце и от вас зависи как ще живеете занапред. Поради липса у нас на рехабилитационни центрове, при изписването ви лекарят ще ви каже какво трябва да правите, за да се върнете постепенно към обичайното си ежедневие, и как трябва да се грижите за себе си.

На първо място, запомнете, че лекарствата ще трябва да пиете непрекъснато – до живот, без самоволни прекъсвания. Периодично ще трябва да правите изследвания за проследяване на състоянието и да полагате усилия за поддържане в норма на холестерола, триглицеридите, кръвното налягане.

Тотюнопушенето и алкохолът са категорично противопоказни и ще се наложи да ги забравите.

Ще трябва да промените начина си на хранене, като се откажете от наситените мазнини, сладкишите и тестените произведения, бързата храна, солта, рафинираните продукти и т. н. Разрешено ви е малко качествено, нетлъсто месо, пилешко и риба без кожата, нискомаслено мляко и млечни произведения, растителни белтъчини и ненаситени мазнини, плодове и зеленчуци, пълнозърнести, ядки, семена и т. н. Приготвяйте менюто си щадящо, без пържене и твърде много печено месо на скара. Заместете кафето с чай.

Рехабилитацията ви включва подходяща физическа активност. Нейният обем и интензивност ще зависят от това, как е протекъл инфарктът при вас, има ли увреждания, открива ли се сърдечна недостатъчност. Лекарят ще ви даде конкретни указания. Когато е необходимо, консултирайте се с рехабилитатор.

Ако нямате сериозни усложнения, скоро ще можете спокойно да понасяте натоварвания, близки до тези преди това. Около две седмици са необходими след лек инфаркт за да се върнете към шофирането и сексуалната активност.

Комплексните грижи и подкрепата на близките ще ви осигурят нормален, пълноценен живот и след инфаркта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *