Каква е ролята на семейството при възстановяване от инсулт

 

Възстановяването е напълно възможно. От физиологична и функционална гледна точка мозъкът има необятни възможности и с времето може напълно да компенсира пораженията, получени при инсулта. Проблемът е, че той трябва да бъде поставен в подходящи условия, да бъде накаран да използва възможностите си. Това означава непрекъснати усилия към възстановяване на увредените функции – движение, говор, разбиране.

Когато болният се прибере в къщи

Възстановяването след мозъчен удар е бавен, постепенен постъпателен процес и в него ролята на близките и семейството е неоценима. Те са тези, които ще утешават и приласкават изплашения и объркан човек. Ще му дават кураж и ще го насърчават. Ще трябва да изтърпяват отчаянието, а понякога и озлобяването. И в същото време да запазят надежда.

В началото може да се окаже, че той е безпомощен и трябва да бъде обслужван на легло. Ще трябва да се научите да го храните безопасно, ако е увредено преглъщането. Ще трябва да научите още много неща. Това ще бъде изключително натоварващо и стресиращо. Но няма място за паника, съжаление и самосъжаление, защото в този момент по-важно дори от задоволяването на основните му физиологични нужди е продължаването на започналата рехабилитация. Старайте се да изпълнявате лечебната физкултура правилно и със здравата, и с увредената част на тялото. Правете упражненията два пъти дневно, по едно и също време. Имайте предвид, че резултатите едва ли ще са бързи.

Разбира се, условие за това е желанието на самия болен да се бори за връщане към нормалния си живот. Той трява да осъзнае и приеме промените, но в същото време да разбере, че това не е присъда, и че от собствените му усилия зависи дали ще живее като инвалид, или може отново да е самостоятелен и пълноценен човек. При нужда потърсете помощта на психолог.

Борбата за самостоятелност

Да обслужвате лежащо болен е по-лесно, отколкото да му помогнете да се изправи. Всичко, което е възможно той да свърши сам, макар и трудно, оставяйте го да го върши сам. Всяко усилие и движение, всеки опит за контрол върху движенията при хранене, при изправяне, стимулира мозъка и го кара да създава нови връзки на мястото на поразените.

По-добре насочете усилията си към създаването на подходящи условия болният да се справя сам – връзка, прикрепена здраво, с чиято помощ той може да седне или да се изправи, така подредени мебели, че да може да се придържа при нужда, стол с подвижна облегалка и подлакътници и т. н.

Ако е нарушен центърът на речта

Уврежданията могат да се проявят като фъфлене, невъзможност правилно да се произнесат думите, невъзможност да се намери точната дума, да се разбира чутото. Могат да доведат до загуба на уменията за четене и/или писане. Работата с логопед много ще помогне, но основната тежест отново остава за семейството.

Специалистът ще ви даде указания, какво да правите. Но при всички случаи е необходимо да изговаряте ясно и отчетливо фразите с лице към болния. Четете му, разговаряйте на различни теми. Старайте се да му помагате да свърже думите с предметите, да възстанови връзките между тях. Ако е необходимо, уточнявайте недоразбраното с писане, при запазени умения за това. В противен случай започнете да го учите да пише.

За подобряване на фината моторика на ръцете много ще помогне рисуването, подреждането на пъзели и мозайки. Всякакви игри на думи, решаване на кръстословици и т. н. са добре дошли за стимулиране на мозъка.

Обърнете внимание дали зрението е запазено.

Въпреки необходимостта от непрекъснати усилия, много е важно те да бъдат добре дозирани. Претърпелият инсулт не бива да се преуморява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *