Каква е връзката между рака и храненето – 2

 

Това е втора част на статията „Каква е връзката между рака и храненето – 1“. В нея ставаше дума за спецификите на храненето при онкозаболяванията, а сега ще прочете някои конкретни препоръки за изграждане на онкодиетата.

Онкозаболяванията са тежко изпитание за човешкия организъм. За да бъде той максимално подкрепен в борбата с рака, е необходимо особено внимание към диетата и хранителния режим на болния. Много важно е храната да доставя всички необходими хранителни вещества и достатъчно калории, без да го затруднява и затлачва.

Месото в диетата на онкоболните

То е източник на пълноценни белтъчини и осигурява на тялото всички есенциалните аминокиселини. Това е изключително важно за оптималната работа на организма и отделните негови органи и системи.

Препоръчително е да се приемат всички видове меса и риба. Добре е те да са пресни. При дълбокозамразените не е ясно колко са стари и с какво са третирани. По възможност не консумирайте промишлено отгледано пилешко. Антибиотиците и хормоните, използвани при пилетата, ги правят по-скоро вредни.

Не е добре да прекалявате и с рибата. Въпреки всичките си добри качества, морската и океанската натрупва доста живак и олово. Развъжданата във ферми носи същите проблеми, като пилетата.

Важно е още месото да е приготвено по щадящ начин. Не бива да се забравя, че при пържене и препичане на скара се стига до отделяне на канцерогенни вещества, които са напълно противопоказни за здравите, да не говорим за страдащите от злокачествени заболявания.

Основната грижа, както при осигуряването на месо, така и за всички останали продукти, е да са максимално чисти от химия и токсини.

Млечни

Казаното за месото е валидно и за млечните продукти. Те присъстват задължително в менюто на онкоболния. Трябва да са с добро качество, без добавени растителни мазнини и подобрители. Особено полезно е козето мляко и неговите производни.

Растителна храна

Приемът на рафинирани зърнени храни е нежелателен. За сметка на това пълнозърнестите, плодовете и зеленчуците, ядките и семената са добре дошли. При липса на стомашни неблагополучия по-голямата част от количеството за деня е добре да се пада на растителната храна – поне между половин и един килограм.

В случая е важно не само количеството, но и разнообразието на приеманите плодове и зеленчуци. Не забравяйте, че разликите в цвета им се обуславят от разликата в съдържанието на хранителни и биоактивни фитовещества. Затова се старайте диетата ви да включва различни по багра плодове и зелунчуци – зелени, червени, жълти и розови, тъмни.

Мазнини и въглехидрати

Те са безусловно необходими за пълноценното хранене. Въпросът при тях опира до мярката. Прекаляването с така наречените „празни калории“ (храни с много захар и мазнини и без почти никакво полезно съдържание) води до повишаване на теглото, до множество здравословни проблеми и до повишен риск от рак на дебелото черво, на простата, на гърдата и панкреаса и т. н.

Хранителни добавки и супер храни

Витамините и минералите са задължителни. Ако не успявате да си ги набавите от храната, ще трябва да приемате хранителни добавки. Но не го правете самоволно. Консултирайте се с лекуващия си лекар и/или с диетолог.

Същото се отнася и до биоактивните съставки на билките, лековитите растения и така наречените суперхрани. Някои от тях наистина подкрепят организма в предпазването и борбата с раковите клетки. Но не вярвайте на пресилени хвалби за един или друг продукт. Коментирайте със специалист възможността да го добавите към терапията и в никакъв случай не я изоставяйте.

Добрата онкодиета е част от лечението и до голяма степен определя неговата резултатност. Затова не подценявайте важността й и се придължайте максимално стриктно към нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *