Каква е връзката между рака и храненето – 1

 

С храната поемаме веществата, които изграждат тялото ни и ни осигуряват здраве. Както и тези, които ни разболяват. Смята се, че до една трета от онкологичните заболявания в европейските страни и САЩ са свързани именно с храненето. И затова подходящата диета и правилният хранителен режим имат много важно значение за общото състояние и благополучие на болните от рак.

Специфика при храненето на онкоболните

Основната специфика по отношение на храненето идва от повишения енергиен разход на болния организъм. Ако нормално енергийната издръжка при здравите е около 25 калории на един килограм телесна маса, то при пациентите с рак тя е 35 калории.

Следващата особеност е свързана с лечението – апетитът намалява, устата често пресъхва, появява се метален вкус. Като цяло се променят възприятията за вкус и мирис. Често се възпалява лигавицата на устната кухина, избиват обриви и афти. За намаляване на теглото допринасят смущения в дефекацията – запек и/или диария, гаденето и повръщането са чести. Само при ракът на гърдата хормоналният дисбаланс по-скоро води към напълняване.

Затова храненето при онкоболните има две ключови задачи – осигуряване на оптимален калориен прием за запазване на теглото и набавяне на всички необходими хранителни вещества за укрепване на имунитета, който е от определящо значение за понасяне на лечението. Консултацията с лекуващия лекар ще определи кои храни е добре да се изключат от менюто.

Характерен момент са периодите на химиотерапия. За да се неутрализира максимално гаденето и повръщането, дневното количество храна трябва да се разпредели на малки порции за поне 6 хранения. Течностите да се приемат непрекъснато, на малки глътки – за да не засилват позивите за повръщане, да не се стига до подуване, но и да се избегне дехидратацията.

Митове и истини

Един мит се разпространява много упорито в интернет и той е, че има храни и хранителни добавки, които лекуват рака. Към този момент няма доказателства, че те наистина съществуват. Затова пък спекулацията с надеждата на болните формира добри печалби за безскрупулни търговци.

Ще срещнете твърдения, че не бива да се приема месо. Немислимо е болният от рак да не приема достатъчно пълноценни протеини. Те са необходими за имунната система, за възстановителните процеси, за осигуряване на енергия.

Друго невярно мнение е, че трябва да се ограничат витамините. Има конкретни витамини, които наистина не се използват при онкоболни и това са някои от група B, но това не важи за останалите. Те са определящи за правилното протичане на биохимичните реакции в организма, ограничаването им е недопустимо, когато той – така или иначе – се бори за оцеляването си.

Храненето при наличие на допълнителни заболявания

Диетата за онкоболните има общи принципи, но в същото време е доста различна при различните видове рак. Особено сложно става, когато злокачествените образувания се намират в стомашно-чревния тракт и поразяват лигавиците. Това затруднява усвояването на хранителни вещества и изисква непременна консултация със специалист.

Много често ракът се съпровожда от диабет, от заболявания на храносмилателната система като гастрити, колити, язви и др. Това означава, че хранителния режим и менюто трябва да са съобразени и с тях.

За жалост храната няма силата да излекува вече появилата се болест. Но обикновено следването на правилната диета, осигуряваща балансиран прием на нутриенти, определя по-доброто качество на живот на болния.

Очаквайте продължението на тази статия, в което ще прочете конкретни препоръки за храненето при онкологичните заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *