Инвеститорите в здравеопазването не ги спира пандемията

 

43 лечебни заведения са поискали разкриване на нови дейности за последната година и половина. Фактът подсказва, че инвеститорският интерес в здравеопазването се запазва и по време на пандемията.

Засега одобрени от министъра на здравеопазването са исканията на 32 болници, 18 от тях имат дори получени разрешения според реда по Закона за лечебните заведения. Всъщност – под „нови медицински дейности“ се разбира стартирането на напълно нова за здравното заведение дейност, но и нарастването на обема на вече извършвана – примерно, нараства нивото на компетентност или пък се разкриват нови структури.

Кои са болниците, поискали разширение, и къде се намират

Най-много желаещи за разкриване на нови дейности – 13 – са в София – град. Нито едно подадено заявление няма от Видин, Разград, Габрово, Търговище, Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил, Перник, Кърджали, Ловеч, София – област. Стремеж към разрастване е заявен и от частни – Токуда, „Сърце и Мозък“, Софиямед, „Дева Мария“, и от общински и държавни здравни заведения – Пирогов, КОЦ – Бургас, МБАЛ – Шумен, УСБАЛО.

За да бъде разрешено на болниците исканото разширение на дейностите, за тях е нужно да е налице незадоволеност на нуждите в конкретния регион. Недостиг и незадоволени потребности със сигурност има в сектора за долекуване и продължителни грижи – и то в цялата страна. В сектора за активно лечение такива почти няма.

Така в столицата повечето от около 100те болнични заведения са за активно лечение. А от подалите искане за разкриване на нови дейности 13 здравни заведения само две са за долекуване и продължително лечение. Буди интерес кои са другите незадоволени потребности и дали инвеститорите са проявили интерес към детските и инфекциозни отделения.

Има ли желаещи да откриват нови болници

Според здравното министерство от началото на миналата година (2020) до средата на текущата в Министерския съвет е одобрено разкриването на само една болница – „Свети Лука – специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация“ в Сливен. За нея обаче все още няма подадени документи за разрешение за осъществяване на дейност.

Пак от здравното ведомство твърдят, че не знаят дали има други подадени заявления за нови болници в Министерски съвет. Трудно е да се повярва на това твърдение. Според изискванията на Закона за лечебните заведения, инвеститорите най-напред е необходимо да се сдобият със становището на Министерството на здравеопазването относно потребностите в съответния регион от медицинска помощ (според Националната здравна карта). А инвеститори („Чайкафарма“) вече заявиха публично, че ще откриват ново болнично заведение за активно лечение в Казичене, за което предвиждат 400 легла.

Колко остра е необходимостта от още една болница за активно лечение на малко повече от 10 км от центъра на София, здравните власти на този етап не отговарят официално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *