Изтeчe срокът за анкетите за аптечната карта

 

Започна изработването на Националната аптечна карта. То стартира още докато министър на здравеопазването беше професор Асена Сербезова. Вече приключи събирането на информацията от фармацевтите за притежаваните от тях аптеки, която ще послужи за попълване на аптечната карта.

Каква информация носят анкетите

На 31 август изтeчe срокът за предаване на анкетите в регионалните здравни инспекции. Те трябва да съдържат данни за местоположението на аптеките, работното им време, какъв е броят на обслужваните пациенти и колко фармацевти работят в тях. Посочват още:

  • какви са продаваните медикаменти;
  • приготвят ли се на място лекарства по рецепта;
  • предлагат ли се билки;
  • имат ли договор с НЗОК;
  • имат ли вендинг автомат;
  • денонощни ли са или не.
Какво представлява Националната аптечна карта

По замисъла си тя трябва да дава актуална снимка на аптечната система. Трябва да осигурява информация за наситеността и недостига на аптеки и дейности в регионите и да подсказва за необходимостта от предприемането на мерки и цялостни регулаторни политики.

Националната аптечна карта сама по себе си не предизвиква никакви последици за фармацевтичната система на страната.

Необходима е актуализация и на Здравната карта за извънболничната помощ

Може дори да се окаже, че е по-добре тя да бъде изработена наново, защото преброяването от 2021 година сочи намаляло като цяло население, но и застаряване на медицинските кадри и постепенно оголване на заеманите от тях места. Здравните власти все още не са заявили дали ще започнат процедура по обновяването ѝ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *