Изпълнителна агенция по лекарствата проверява липсва ли „Креон“ от аптеките

В Изпълнителна агенция по лекарствата е постъпил сигнал за отсъствието от началото на август от пазара на „Креон“ – лекарство за пациенти с муковисцидоза. По него е започнала проверка, а според Министерството на здравеопазването трудности при снабдяване с медикамента са съществували и в периода януари – април.

За известен период доставките му са били прекратени

За това в Изпълнителната агенция по лекарствата на 15 януари тази година е постъпила информация от ПРУ (притежателя на разрешението за употреба) – “Майлан“. От компанията предупреждават, че поради недостатъчни производствени възможности на производителя, за известен период ще бъдат прекратени продажбите на „Креон“ в България. Това обяснява и трудностите при снабдяването с него от януари до началото на април.

В края на март в Агенцията е получено оплакване от пациент за липса на Kreon 25 000 Ph. Eur. U 300 mg hard gastro-resistant capsules x 20. Направената проверка е констатирала, че притежателят на разрешението за употреба е разпределял наличните количества от медикамента равномерно между търговците на едро за посочения период. Изключение прави март, за което фирмата също е информирала.

За липсата на „Креон“ в аптечната мрежа в началото на август са алармирали от пациентските организации „Заедно с теб“. Според тях медикаментът не можел да се намери на практика в цялата страна. Изброени са градове, сред които Пловдив, Димитровград, Провадия и т.н.

Проблемът се оказа временен и към днешна дата доставките са възобновени.

Според известие от „Майлан“ до ИАЛ, са осигурени регулярни доставки всеки месец. Такива са планирани до края на годината.

От МЗ информират, че към момента други оплаквания за липса на лекарства няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *