Износът за трети страни на медицински средства е забранен

 

Още преди седмица във връзка с епидемията от коронавирус Министерският съвет забрани износа на дезинфектанти и медицински средства. Забраната беше постановена на извънредно заседание на правителството, осъществено чрез видео-конферентна връзка. Тя ще се прилага по отношение на трети страни извън Европейския съюз. На същото заседание правителството прие и други спешни към тогавашния момент решения.

Забраната е част от общите мерки на Европейския съюз за борба с COVID 19. Според Директивата на Европейския парламент и на Съвета, тя изискваше нотифициране от всички страни-членки, което вече е направено не само от България, но и от всички останали.

Европейски Регламент за спиране на износа

Това се случва съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/402 на Комисията за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. Той е в действие от 15.03.2020 и има за цел чрез забрана на износа да се избегне в европейските страни дефицитът на лични предпазни средства и дезинфектанти. Те вече не достигат поради многократно нарасналото търсене след избухването на епидемията от COVID 19. С изключително бързото ѝ развитие търсенето става все по-голямо и мерките се насочват към задържане на тези продукти вътре в Съюза за задоволяване на местните потребностите.

Европейският регламент дава право на овластените органи в отделните държави да разрешават евентуален износ на предпазни средства за трети страни извън Европейския съюз.

Забраната, наложена от българското правителство прави невъзможно изнасянето на упоменатите медицински предпазни средства, както и на дезинфектантите и производните им, без изричното съгласие на министъра на здравеопазването или упълномощен от него служител. Разрешението трябва да е получено според изискванията и реда, предвиден в Регламента. Забраната е валидна за целия период на действие на Регламента за изпълнение на Комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *