Извършиха реконструкция на сънна артерия за избягване на инсулт

 

Направиха сложна мнгокомпонентна реконструкция на сънна артерия с увреждания, за да се предотвратят усложнения и евентуален инсулт при болен с редица съпровождащи заболявания. Операцията бе извършена на 2 ноември от екип съдови хирурзи в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия, УМБАЛ „Ал. Чирков“. След операцията пациентът е стабилен и лекарите очакват възстановяването му.

Как се стигна до операцията

В Клиниката по кардиохирургия в болница „Проф. д-р Александър Чирков“, преди всяка хирургическа интервенция специалистите правят тестове за състоянието на каротидните артерии и крайниците. Това позволява да се оцени доколко съдовете са засегнати от атеросклерозата и необходима ли е допълнителна хирургическа намеса. Професионалното партньорство между отделенията и клиниките на болницата спестява на пациентите риска не само от сърдечни заболявания, но и от мозъчни и други съдови увреждания.

Преди 3 месеца на болния е поставен успешно троен коронарен байпас. Предоперативният ехографски преглед в Клиниката по кардиохирургия констатира 90% стеснение на дясната сънна артерия и нагъване (елонгация) под остър ъгъл на две места по хода на артерията. Установените увреждания забавят кръвоснабдяването на мозъка и крият сериозен риск от инсулт. Пациентът бил пренасочен към Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Екипът и операцията

Силното стеснение и нагъванията на съда в двата участъка променят по специфичен начин анатомията му и правят щадящата безкръвна интервенция невъзможна. Налага се екип от четирима съдови хирурзи – професор доктор Валентин Говедарски, доктор Елица Димитрова, доктор Димитър Борисов и доктор Димитър Чернев да направят сложна, многокомпонентна реконструкция на съда. Те скъсяват трите артерии с над 1 см, почистват тромбите, правят пластика с придърпване на вътрешната и външна сънни артерии и реимплантират кръвоносните съдове.

След операцията болният е в стабилно общо състояние. Очакванията са той да се възстанови напълно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *