Ивермектин няма лечебни свойства при пациенти, заразени с КОВИД

 

Ивермектин няма лечебни свойства при пациенти, заразени с КОВИД. От компанията производител Merck съобщиха официално, че към момента не са открити научни доказателства за терапевтично действие.

Надеждите бяха породени през пролетта на 2020, когато излязоха мнения, че е вероятно медикаментът да повлиява благоприятно заболелите от КОВИД. Това направи ивермектин много популярен в много държави, в това число и в България. У нас даже бяха предприети клинични изпитания върху действието му, но поне за сега не са оповестени никакви данни.

Лекарството е предназначено за терапия при паразитози, одобрено е за продажба в САЩ, където е известно като Stromectol.

Проведените досега изследвания от компанията производител не показаха, че ивермектин притежава възможни лечебни свойства срещу КОВИД. Не бяха открити и сериозни доказателства, че повлиява добре болни с проявена инфекция от коронавирус. За сметка на това бе установен сериозен недостиг на доказателства в преобладаващия брой осъществени проучвания за безопасното действие на медикамента .

Затова от Мerck заявиха, че съществуващата информация не гарантира резултатната и безопасна употреба на лекарството, освен в дозировките и за пациентите, за които то вече е разрешено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *