Зеленият сертификат отпадна

 

От понеделник, 21 март, вече не се изискват зелени сертификати за каквато и да е дейност в каквито и да е обекти. Според заповедта на професор Арсена Сербезова, министър на здравното ведомство, от 29 март ще отпадне и тестването в училищата. Разхлабването на мерките беше предвидено в прогнозния план на правителството за постепенно премахване на ограниченията във връзка с поредната COVID вълна.

До момента зеленият сертификат не беше задължителен за театри, ресторанти и молове, но се изискваше за част от персонала на някои обекти. Сега вече той е отменен напълно.

В учебните заведения

Тестването на учениците се преустановява от 29 март. Това се случва и по искане на просветното министерство. Понеже за висшите учебни заведения се запазва изискването лекциите да се провеждат при 50% заетост на залите, ще се наложи занятията да се водят по график. На упражненията няма да се допускат повече от половината студенти в групата.

Остава валидно изискването за периодично дезинфекциране на помещенията и често проветряване. Задължителни са и маските за преподаватели, служители и студенти.

Заболеваемостта намалява

Разхлабването на ограниченията стана възможно благодарение на намаляващия брой заболели от корона вируса. Това облекчи натиска върху болничните заведения. Според картата за заетостта на леглата в интензивните отделения 4 от 5те региона са в етап 1 и единствено трети район е все още във втори етап на пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *