Здравната каса ще поеме off-label терапия за лупус

 

НЗОК да осигури заплащането на off-label приложението на имуноглобулини при болни от лупус предвижда проект за промени в закона за лекарствата на здравното министерство. Той цели по-широки възможности за лекуване на автоимунните заболявания с обществени средства. Тази мярка ще изисква от бюджета около 16,4 милиона лева за една година според сметките на ведомството. Идеята е на здравния министър и той работи за нея от преди да стане министър, още докато ръководеше ЦЗПЗ.

Оff label употреба на медикаменти

Според ЕМА (European Medicines Agency) оff label употребата на един медикамент означава той да се прилага за лечение извън кратката му характеристика, посочена от производителя. По този начин като терапия при пациенти със системен лупус се използват имуноглобулините, защото към момента за заболяването няма друго резултатно лечение. Но те са много скъпи и съответно – трудно достъпни.

Решение министерството вижда в поемане от Здравната каса на ангажимента по изключение да финансира оff label употребата на препарати, извлечени от човешка кръв или плазма – имуноглобулините.

Приемането на предложението ще натовари допълнително бюджета на НЗОК

Според статистиката на касата, през 2020 година лекувани от лупус по съществуващите клинични пътеки са 3000 човека. Според Експертния съвет на ревматолозите у нас от системен лупус еритематодес страдат общо около 5000 човека. Почти 300 от общия брой са подходящи за лечение с интравенозни имуноглобулини – по едно вливане на месец за срок от половин до една година. Ако се приеме, че средният пациент е с тегло от 65 кг и средната доза е 80 мг на килограм тегло, то необходимата сума за тези около 300 пациенти при среден курс на лечение от 9 месеца е 16 400 124 лв. Затова, ако бъде приет предлаганият проект, то ще са нужни допълнително 16,4 милиона лева за една година от бюджета на НЗОК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *